Autor: Kristi Kool • 20. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühistöötamine on paindlik ja trendikas

Nagu paljud asjad siin maailmas, sai Workland alguse vajadusest. “Traditsioonilise kontori idee on muutumas. Ühelt poolt tahab uus põlvkond stiilset ja lahedat keskkonda, teiselt poolt ei soovita end pikaks ajaks siduda ühe kindla pinnaga, rääkis Worklandi asutaja Indrek Hääl Äripäeva kinnisvarakonverentsil Workplace hapiness: õnnelike töökohtade kujundamise kunst.
Indrek Hääl
Foto: Raul Mee

Workland on 2016. aastal asutatud jagamismajanduse põhimõttel tegutsev täisteenusbüroo, mille ellukutsuja Indrek Hääl tegutseb kinnisvaravaldkonnas juba 19 aastat, suur osa sellest ajast on ta tegelenud kinnisvara-ja ärihoonete investeeringutega ning arendustega, seda ka üürileandja poole pealt. "Üüriläbirääkimiste kogemusest tean, et paljud üürileandjad ei taha väikeste üüripindade ja üürnike ning alustavate ettevõtetega tegeleda. Kõik ootavad oma pinnale suuri ettevõtteid, kes rendivad suures mahus ruume ja sõlmivad pikaajalisi üürilepinguid,” selgitab Hääl Worklandi idee tagamaid. Lisaks on tööturule sisenenud noored, kelle jaoks väga olulised hea asukohaga stiilne tööpaik, kuid pikaks ajaks ühe ja sama kontoriruumiga ennast siduda ei taheta.

Workland on hetkel esindatud kolmes Baltikumi pealinnas. Tallinnas asub neist kaks - Hobujaama ja Vabaduse keskus. “Hobujaama keskus on korporatiivne A-klassi kvaliteediga täisteenusbüroo,” tutvustab Hääl. “Kohapeal on kõik ettevalmistatud ja välja ehtitatud. Inimene tuleb oma arvutiga, tema jaoks on olemas kabinet, töölaud, sekretäri teenus, kiire internet ja kohv, mis kõik fikseertud kuutasu sees. Ettevõtja ise otsutab kui kauaks tal pinda vaja on, vastavalt vajadusele saab ruumi muuta.”

Worklandil on 5 keskuse peale üle 600 kliendi ja esindatud on väga paljud erinevad valdkonnad. “Meie üürnikud ei ole ainult vabakutselised ja loovinimesed, on ka korporatsioone ja suurettevõtteid,” kinnitab Hääl.

Privaatsust peab olema

Iga kolmas operaatorettevõte tegutseb enam kui ühes asukohas, keskmiselt on ühel operaatoril kuus keskust. “Järjest rohkem vaadatakse, et efektiivsem on omada rohkem asukohti ja efektiivsus tekib massiga. Iga asukohaga oleme hakanud järjest tõhusamalt ruumipinda planeerima. Kui esimene keskus oli 15m2 üks töökoht, siis täna on töökoha keskmine suurus 9m2. Tegeleme pidevalt sellega, kuidas äri paremini planeerida ja muuta,” kinnitab Hääl, kelle sõnul kogupindade suurus kasvab - viimase 3 aasta jooksul on keskmine ühistöötamiskeskuse suurus tõusnud 450m² pealt 1440m² peale.

Samal ajal ei tähenda selline suur keskus, et omaette kohta ja ruumi keskendumiseks polegi. Privaatkontorite osakaal ühistöötamiskeskustes aina suureneb.

“Coworking oli algselt ja on osalt siiani avatud suur ühitöötamiskontor. Aga Workland näeb, et ilma privaatkontorite osata ei saa. Inimene tahab tunda, et ta on süsteemis sees ja saab soovi korral teiste liikmetega suhelda, aga töötegemiseks vajab ta eraldatust. See ei tähenda, et kabinet on kinnine ja suletud,” räägib Indrek Hääl.

Reeglid on paigas

Tingimustes, kus kontor pole inimese aastatepikkune tööpaik, võib tulla ette lohakat suhtumist. “Kui on tegemist erinevate valdkondade, rahvuste, erinevate vanusegruppidega, peavad olema reeglid paigas ja neid tuleb kogu aeg üle korrata,” tõendab Hääl.

“Inimese loomuses on ühisesse asja lõdvemalt suhtuda, näiteks arvatakse, et ühiskeskuses ei pea enda järel kohvitassi koristama. Järjepidevalt peame meelde tuletama, et tegemist on ühiselt kasutatava alaga. Aga kui reeglid on paigas, pakub töötamine kõigile naudingut.”

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474