Autor: kinnisvarauudised.ee • 12. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriühistud soovivad, et pakendite kogumine oleks vabatahtlik

Korteriühistud üle Eesti leiavad, et pakendijäätmete kogumine ühistu territooriumil võiks olla vabatahtlik, selgus Eesti Korteriühistute Liidu korraldatud küsitlusest.

Foto: Pixabay

"Küsitlus andis kinnitust juba varasematele signaalidele, mida liikmetelt saanud oleme. 60% küsitlusele vastanuist jäi seisukohale, et see võiks olla vabatahtlik ning muutusega olid nõus enamjaolt need ühistud, kes juba praegu vabatahtlikult oma maja juures ka pakendijäätmeid koguvad," selgitas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Küsitlusele vastasid üle 100 korteriühistu esindajad üle Eesti, kuid märkimisväärselt palju, 63% oli vastajaid Harjumaalt.

Lisanduvatest kuludest kardeti kõige enam konteineri renti, KÜ juhi lisatööd pakendikogumise jälgimisel ja kõrgemalt maksustatavate tühivedude suurenemist. Üle poolte vastanuist arvas ka, et täiendavaid kulusid toob prügimaja ümberehitus või täiendava konteinerikoha leidmine. Jaadla sõnul nähtub avatud vastustest, et vaatamata pikaajalisele selgitustööle pole inimesed kortermajades prügi sorteerimisega harjunud. "Väga palju kurdeti inimeste hoolimatust, lausa soovimatust prügi sorteerida. Nagu üks vastaja ütles: piisab 1-2 korteriomaniku "halvast" eeskujust, mis pärsib või tühistab teiste pingutused," vahendas Jaadla.

Segaolmejäätmetest eraldi kogutakse vastanute kodumajade juures peamiselt vanapaberit ja biojäätmeid. "Kurdeti aga ka muude jäätmeveoga seotud probleemide üle. Näiteks et konteineritele napib maja juures ruumi, konteinerite juures puuduvad korralikud ja hästi loetavad sorteerimisjuhised, vedajad ei pääse autoga hästi maja juurde, prügiveoautod teevad suurt müra, graafikud on paindumatud ja elanike soovidele ei tulda vastu," loetles Jaadla küsitlusele vastanute muresid.

Eesti Korteriühistute Liit ühines ka 19 organisatsiooni pöördumisega Riigikogu keskkonnakomisjoni poole seoses keskkonnaministeeriumi poolt esitatud jäätmeseaduse eelnõu muudatusettepanekuga, mille kohaselt peavad pakendiorganisatsioonid tagama pakendijäätmete tasuta äraveo ja käitlemise jäätmevaldajate juurest nagu eramajad, korteriühistud, juriidilised isikud, kes ei ole pakendiettevõtjad.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474