Autor: Kristi Kool • 11. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui õige investeeriks minikorterisse?

Pisikesed korterid teevad üüriturul ilma ja pakuvad üha enam huvi ka investoritele. „Plussiks on hea üüritootlus ja rentnike kõrge huvi,“ põhjendab Koidu Ehituse juhatuse liige Karin Vinkel, kes oma meeskonnaga tegeleb muuhulgas väikekorterite arenduse-, müügi- ja üüriteenusega.
Minikorter uusarenduses
Foto: Koidu Ehitus

Karin Vinkel selgitab, et antud juhul räägime väikseimast elukondliku kinnisvaraturu segmendist. „Leppisime oma meeskonnaga kokku, et 12-16 ruutmeetri suuruseid ühikuid kutsume mikrokorteriteks ja 17-25 ruutmeetriseid minikorteriteks,“ räägib Karin Vinkel. Tema sõnul on olemas mikrokorteritest veel väiksemaid elupindu, kuid Eestis neid siiski eriti ei leia, küll aga näiteks Hong-Kongis saab umbes 380 USD eest kuus 1,6 ruutmeetri suuruse korteri. 5,5 ruutmeetrine korter on Londonis üsna tavapärane ja siin on vaja eriti kavalaid sisutuslahendusi, mööblit, mida annab paari käeliigutusega kokku panna või teiseks funktsiooniks kohaldada.

Rääkides mini- ja mikrokorteri erinevustest investori jaoks toob Karin Vinkel välja tootluse: „Suurema pinnaga objekti tootlus võib olla veidi madalam. Samas on näha, et avarama pinnaga korteris püsib üürnik kauem, seetõttu meie portfellist leiab ühetoalisi kortereid, mis on 20m2 ja mitte palju väiksemad. Oleme leidnud, et sellise suurusega 1-toalised on meie üüriportfelli jaoks optimaalseim.“

Ühikatuba on alati olnud minev kaup

Vinkel on tegutsenud kinnisvaraturul 5 aastat ja kinnitab, et kogu selle aja vältel on väikeseid ühetoalised olnud hea turg. Enne uusarendusi leidis tibatillukesi kortereid kunagistest ühiselamutest. „Mul endalgi on kunagi olnud üks 12-ruudune ühikakorter,“ meenutab naine. „Ma olin tookord hämmingus, et nii väiksed pinnad on üldse olemas. Korter ise oli väga ilus, värskelt remonditud, aga maja välisilme ja trepikojad vajasid hädasti renoveerimist. Samas oli üürihuvi sellegipoolest kõrge ja kokkuvõttes andis see korter hea tootluse.“ Niisiis ei saa öelda, et vanemasse majja üürnikku ei leia. Vinkeli sõnul on ühikatoad olnud läbi aegade minev kaup ja nende ruutmeetrihind suhteliselt kõrge.

Mini- ja mikrokorterite laiema tähelepanu taga näeb Karin Vinkel mitut aspekti: „Esiteks on arendajad hakanud rohkem mõtlema sihtgrupile, kes on huvitatud väikestest korteritest. Teiseks on investeerimine muutunud populaarsemaks, rahakasvatamiseks on väga palju võimalusi - kinnisvara on üks võimalus ja minikorterid sealt omakorda üks võimalus. Rahval on ka rohkem kapitali, mida paigutada.“

Väike pole odav

Hinna osas sõltub palju korteri ja ülejäänud maja seisukorrast ning loomulikult ka asukohast, kuid tuleb valmis olla selleks, et kasinast pindalast hoolimata on ruutmeetrihind kallim kui tavalisel 1-toalisel või isegi suuremal korteril. Selleks on Karin Vinkeli kinnitusel täiesti pragmaatiline põhjus. „Ühetoalisel korteril, iseäranis kõige väiksemal neist, tuleb samuti välja ehitada kõige kallimad osad – köök, vannituba või dušinurk ja nendega kaasnevad kommunikatsioonid. Magamis- ja muude tubade ehitamine on tunduvalt odavam. Et kulu tuleb jagada väiksema pinna peale, kujunebki ruutmeetri hind kallimaks,“ selgitab ta.

Muu hulgas sellepärast ongi uusarenduses mini- ja mikrokorteri hind umbes 3000 eurot ruutmeetri kohta, kesklinnas pole ka 4000 võimatu. Endine ühikatuba Mustamäel jääb umbes 2000-2500 eurose ruutmeetrihinna juurde. Uue ehitise kommunaalkulud on aga vana maja omast väiksemad ja mõnda aega pole omanikul vaja panustada remonti- või värskendustöödesse.

Kuidas hoida üürnikku?

Eestis on päris palju inimesi, kes uue kodu soetamisel otsustasid vana alles jätta ja välja üürida. Kuid neil, kes tahavad siiski omandada rohkem kinnisvara ja tegeleda regulaarselt üürituruga, soovitab Karin Vinkel läbi mõelda, milliseid objekte nad oma investoriportfelli soovivad? On tõsi, et mida väiksem ja odavam, seda suurem on tootlus, vähemalt esialgu. Kuid pikemas perspektiivis ei pruugi kõige suurema tootlusega variant osutuda kõige elujõulisemaks sissetulekuallikaks, eriti kui on soov pakkuda üüriteenust, mis on heal tasemel.

„Mida rohkem Sa ajad taga kvaliteeti ja üürniku huve, seda rohkem on ta rahul ja seda paremini hoiab ta ka sinu vara. Kui majas on puhtad trepikojad ja ilus õu, ei lenda ka üürnikel paberid murule, vaid leiavad tee prügikasti. Aga kui juba mustus ja korrastamatus ees, siis see tekitab teatava lumepalliefekti,“ teab kogenud kinnisvarainvestor.

Kui ajada taga tõeliselt head teenust, ei ole ka sisutus kokkuhoiukoht. „Mida väiksem korter, seda olulisem on interjöör, see nõuab nutikust ja head maitset,“ ütleb Karin Vinkel. Ta ütleb, et kokkuvõttes on igaühe enda otsustada, mida ta üürnikule pakub. „Muidugi võib rendile antava korteri sisustada juhuslikult kombineeritud mööbliga. Aga kui võtta eesmärgiks kliendi heaolu ja hoidmine, tasub investeeringusse veidi enam panustada. Pealegi soovitavad rahulolevad kliendid head üüripinda oma tuttavatele ja nii ei pea omanik tegelema uute üürnike otsimisega,“ toob Vinkel välja kallima, kuid kvaliteetse investeeringu plussid.

Mõned tähelepanekud üürikinnisvarasse investeerimisel

•Kui ostad mini- või mikrokorteri, pööra tähelepanu maja ja korteri haldamisele. Sellest oleneb, kui palju aega ja raha pead edaspidi ise panustama.

•Pööra tähelepanu korteriga kaasnevatele lisavõimalustele nagu näiteks jalgratta hoiustamise koht. Eriti oluline on see mini- ja mikrokorterite puhul, kus iga jalatäis ruumi oluline. Moodsamates arendustes tehakse majade juurde ka elektriautode laadimispunktid

•Kinnine hoov on suur pluss.

•Mida suurem on investori portfell, seda olulisem on mõelda üürimisega seotud töömahule. Suureks abiks on kaugloetavad veearvestid, siis ei pea omanik oma rentnikele veenäitude teatamist meelde tuletama. Veel tasub silmas pidada, et kinnisvara oleks koondunud enam-vähem ühte kohta. Lihtsam on osta ühes majas mitu korterit kui omandada korterid ühekaupa erinevatesse linnaosadesse.

VEEL JÕUAD END REGISTREERIDA VEEBISEMINARILE „MINIKORTERITE HEAD JA VEAD".

Seminaril räägib Koidu Ehituse juhatuse liige Karin Vinkel muuhulgas:

Mini- ja mikrokorterite üüritootlusest.

Üürniku profiilist, kuidas teha taustakontrolli.

Kui suur võiks olla korteri vakants.

Milline on pankade finantseerimisvalmidus

Milliseid probleeme võib ette tulla mini- ja mikrokorteritega.

Mida veel silmas pidada, kui soovid hakata investeerima mini- ja mikrokorteritesse.

Registreerida saab SIIT

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474