Autor: kinnisvarauudised.ee • 4. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uute korterite hinnale lisandub ootamatu ja suur kulu

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul tuleb paljudele üllatusena, et suur osa uusi kortereid müüakse ainult koos parkimiskohaga, mis maksab 3 000 – 15 000 eurot. Lisakulu tuleb sageli teha isegi siis, kui inimesel autot polegi.
Parkimine kortermaja juures
Foto: Andras Kralla

Martin Vahteri sõnul peab Tallinnas kehtestatud normi järgi olema iga uue korteri kohta veidi üle ühe parkimiskoha.

“Iga korteri juures ei pea parkimiskohta olema, juhul kui kõrvalkorterile on arvestatud näiteks kaks kohta, aga suures plaanis peaksid inimesed selle lisakuluga arvestama,” ütles Vahter ja lisas, et sisuliselt on regulatsioon loogiline ja linn üritab sellega lahendada linna parkimiskohtade probleemi.

“Kui normi järgi peab arendaja iga korteri jaoks ehitama parklakoha, siis pole tal muud valikut, kui see samamoodi kohustuslikus korras iga korteriga kaasa müüa. Muidu jääksid parkimiskohad arendajale kätte. Tegelikult maksab parklakorruse rajamine selgelt rohkem kui parkimiskohtade müügist tagasi teenitakse,” ütles Vahter ja lisas, et samas tõstab parkimiskoht ka oluliselt korteri enda likviidsust ja väärtust.

Parkimiskoha soovitab ta osta isegi siis, kui endla autot ei ole, sest tulevikus, kui soov korterit müüa, võib parkimiskoha puudus saada müügil oluliseks takistuseks. Isegi kui arendajal ei õnnestu kõiki parkimiskohti korteriomanikele maha müüa, jätab ta need endale ja hakkab neid välja üürima. Hiljem, kui korteriomanikul tekib vajadus parkimiskoha järele, võib selle hind olla juba tunduvalt soolasem või ostmine sootuks võimatu.

“Eelmisel aastal regulatsioon muutus ning kui selle ajani võis parkimiskoha müüa eraldi korteriomandina ka isikule, kel majas korterit polegi, siis enam seda teha ei saa. Parkimiskohta saab müüa ainult sama elamu mõne teise korteri juurde. Teoorias saavad inimesed üleliigse parkimiskoha ka välja rentida, mis näiteks Tallinna kesklinnas on sageli kõrgema üüritootlusega kui korterid,” lisas 1Partner Kinnisvara juht.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474