Autor: Liina Laks • 19. märts 2019

Robert Shiller: kinnisvarast on saanud amatööride sport

USA majandusteadlane ja Nobeli preemia laureaat Robert J. Shiller ei pea maja ostmist tingimata heaks investeeringuks. „Veel pool sajandit tagasi eelistati majale maad,“ rääkis ta Äripäevale antud intervjuus.
Autor: Youtube kuvatõmmis

Robert Shiller on aidanud luua nn USA koduhinna indeksi, mis mõõdab USA kinnisvaraturu olukorda, kuid ise ta maja ilmtingimata heaks investeeringuks ei pea.

„See on lihtsalt erinev teistest investeeringutest. Kui sa tahad stabiilsust ja häid naabreid, siis see võib olla hea investeering. Mitte aga hinna tõusu tõttu. Kui ma uurisin USA kinnisvara hindu aastatel 1890–1990, siis saja aasta jooksul pole need peaaegu üldse muutunud. Inimestele tundub, et kinnisvara on hea investeering, aga see arvamus on uus. Kui minna pool sajandit tagasi, siis oli inimestel kinnisvara kohta täiesti teistsugune arusaam – maja ostmine oli nagu auto ostmine. Kes tahtis spekuleerida, ostis maad! Sest maja on väga kallis üleval pidada, see amortiseerub, nad pole mingil ajal enam trendikas ja inimesed tahavad selle asemel midagi uut ehitada. Aga nüüd on kinnisvarast saanud amatööride sport.“

ÄRIKINNISVARA KUI INVESTEERING

Tule 17. aprillil kuulama konverentsi "Ärikinnisvarasse investeerimine"!

Konverents võimaldab erinevatel ärikinnisvara ostu-müügi, kinnisvaraarenduse, investeerimise ja investorite leidmisega kokku puutuvatel sihtgruppidel hoida silma peal kõige olulisemal rahavoogu ja kinnisvarasse investeerimist puudutaval infol.

Esinejad ja registreerimisvorm asuvad SIIN

Ta tõi välja, et praegu vaadatakse küll väga pingsalt aktsiaturu poole, nähakse selles majanduse baromeetrit – aga seda varasematel aegadel niimoodi ei nähtud. „Kui ma raamatu jaoks ameeriklastelt uurisin, kas nad peavad kinnisvaraturgu või aktsiaturgu kõige paremaks investeeringu tegemise kohaks, siis selgus, et inimesed arvavad, et üks või teine turg on parim investeering rohkem pärast seda, kui vastav turg oli juba üksjagu ülespoole läinud. Ja pärast korrektsiooni arvab seda vähem inimesi. Inimesed reageerivad üle mineviku sündmuste peale.“

Loe Äripäevast, millised on Robert Shilleri mõtted investeerimise kohta

Kuula raadiointervjuud Robert Shilleriga

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474