Autorid: Lauri Leet, Kristi Kool • 23. mai 2019

Tähelepanu! Alustas uus aiasaade!

Kinnisvarauudistel on rõõm esitleda Äripäeva raadio uut suvist saatesarja „Kõik aiandusest“. Esimene saade keskendus aiapidajale vajalike tööriistade valikule, eraldi tähelepanu sai suve kõige ajamahukam töö – muruniitmine.
Foto: pixabay

Saatekülalised, Stokkeri aia- ja metsatehnika tootejuht Urmas Prints ning hoolduse teenindusjuht Asko Häusler kinnitasid, et üha enam liiguvad aiapidajad ajamahukate tööde puhul automatiseerituse poole ning robotmuruniiduk pole enam kallis uudisasi, vaid jõukohane tarbeese.

„Kui esimestel kevadpäevadel on vahva masin käima tõmmata ja ise seda tööd teha, siis kui muruniitmine muutub juba iganädalaseks tüütuks kohustuseks, oleks tark jätta see murusulase hooleks,“ ütles saates Urmas Prints lisades, et murusulase ehk robotniiduki puhul kehtib lai rusikareegel – pinnad, mida seni niidetud tavalise bensiinimootoriga niiduki abil, kõlbavad hästi ka robotile. „Väga ebatasane pind ei sobi ega ka selline, kus maa rohkem liivane ja paar rohukõrt püsti. Seal tuleks enne muru luua,“ kinnitas Prints. Lõviosa standardsetest aedadest saab tema sõnul robotniiduki abil ära katta.

Niidetava pindala kohta ütles Prints, et enamlevinud masinate võimekus piirdub 7000 ruutmeetriga, kuid saadaval on ka 3 hektari niiduvalmidusega robot. Alad, mida niita ei tohiks (taimed, ilupõõsad), saab eraldada mehaanilise piirdega või piirdetraadikontuuriga.

Robotniidukit tuleb hoida puhtana, manitses Asko Häusler. „Kord nädalas tuleks masinale kõhu alla vaadata, mis sinna kogunenud, kas terad terved ja liiguvad ilusti. Arvatakse, et robotniiduki paned kevadel maha ja sügisel korjad üles. Nii see kindlasti olla ei tohiks,“ rääkis Häusler. Kui niidukit ei hoolda, siis lähevad terad nüriks, langeb niitmiskvaliteet. „Juhtub, et terade vahele on jäänud mingi takistus – oksad, karvad, mõni nöör,“ tõi ta näiteks.

Uus suvesaade "Kõik aiandusest" on eetris reedeti 10.00–11.00. Saadet saab kuulata ka Äripäeva raadio järelkuulamise keskkonnas.

Saatesarja juhib Lauri Leet

Tootjad on oma robotniidukeid aja jooksul juba nii kaugele täiustanud, et kaitsemehhanismid hakkavad tööle. „Masina elektroonika saab aru, kui mootorile tekib suurem koormus, on mingi probleem. Siis antakse veateade ja masin lülitub välja. Tihti annab robot veateates tagasisidet, mis teda töötamast segab,“ ütles Häusler.

Kui takistuseks on aias ringi jooksev lemmikloom? „Just koerad on uudishimulikud tegelased. Roboti kaitsemehhanismid on küll seatud selliselt, et kui masinat tõsta või ümber lükata, terad seiskuvad ja masin lõpetab töö. Aga see võib võtta siiski mõned millisekundid aega ja selle aja sees õnnetuse vältimiseks on näiteks Ambrogio tulnud välja uue lahendusega. Lemmiklooma kaelarihmale saab panna väikse kiibi. Kui nüüd loom läheneb robotniidukile või ka vastupidi, siis teatavas kauguses lülitatakse masin välja,“ tutvustas Urmas Prints uusimat tehnoloogiat.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474