Autor: Kristi Kool • 24. mai 2019

Töötajate jõusaal ja barista ehk millega hoiavad ettevõtted oma inimesi

Kaasaegne, mugav ja ilus büroo on üha enam argumendiks, mille järgi inimene töökohta valib. Tööandjad mõtlevad välja erinevaid võimalusi, kuidas inimesi tööle värvata ja tema tööaega võimalikult meeldivaks muuta, rääkisid saatekülalised Äripäeva raadio „Kinnisvaratunni“ saates.
Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler Aira Veelmaa ja rahvusvahelise kommunikatsioonitehnoloogiaettevõtte Twilio Euroopa kontorite haldusjuht Ann Kõljalg
Foto: Kinnisvarauudised

„Kinnisvaratunni saates olid külas Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler Aira Veelmaa ja rahvusvahelise kommunikatsioonitehnoloogiaettevõtte Twilio Euroopa kontorite haldusjuht Ann Kõljalg, kes kinnitasid, et kui ettevõttel on kolimismõtted, siis tasuks võtta aasta ettevalmistusteks ja vajaduste väljaselgitamiseks.

„Väiksemaid pindasid leiab ka lühikese aja jooksul, aga kui on juba soov 500 ja enam ruutmeetrit, tuleks varuda pool aastat kuni aasta. Siis saaks juba ka vaadata uusarendusi, sest suurte ettevõtete puhul on kujundada oma tööruumid nullist kui hakata mõnd olemasolevat pinda ümber ehitama,“ kinnitas Aira Veelmaa. Maakler soovitab esimese asjana välja uurida, millal üldse välja kolida saab. „Mul on kogemusi, kus käiakse entusiastlikult objekte vaatamas, leitaksegi sobiv ja alles siis hakatakse praegust üürilepingut vaatama, kus selgub, et ei saa enne kahte aastat kuhugi liikuda, sest leping on tähtajaline.“

Maakleri sõnul sõltuvad ettevõtete soovid uuele büroole vajadustest. „Meil on palju IT-ettevõtteid ja startup´e, kelle jaoks on olulised paindlikus ja laienemisvõimalused. See teeb asja keeruliseks, sest Eestis eelistavad omanikud pikki ja tähtajalisi lepinguid. Kui võtame IT-firma, mis igal aastal 50-100 inimest juurde värbab, siis talle on 5-aastase lepingu sõlmimine keeruline kui omanikul pole ruumi juurde pakkuda.“

Twilio Euroopa kontorite haldusjuht Ann Kõljalg on viimase poole aasta jooksul uusi büroopindu otsinud nii Eesti kontorile kui korraldanud mitme Twilio Euroopa kontori kolimist. „Praha, Berliin, Dublin, London ja juunikuus Tallinn. Ettevõtte kasvab ja on juba näha veel mitut kolimist mujal esindustes,“ rääkis Kõljalg saates. Eesti eripärana tõi ta välja pikad rendilepingud.

„Eestis on vähe pakkuda service office teenust, kus omanik pakub nii pinna kui täisteenuse. Rendid ruumid ja seal on kõik olemas. On selliseid kohti, kus tehakse enne sissekolimist kõik sinu ettevõttele sobivaks – brändingu disainid, potililled, sobiv ruumikujundus,“ rääkis Ann Kõljalg.

Kontoritrendidest rääkides tõi Aira Veelmaa, et avatud büroo pole enam populaarne, eelistatakse nii-öelda osaliselt avatud ruumi, kus töötajatel parem oma tegevusse süveneda. „Kindlasti on trendiks saanud nii-öelda pehmed väärtused, mida tööandjad pakuvad, et tööl oleks tore olla. Ühised õhtusöögid, tean ettevõtteid, kes tellisidki oma büroosse suure ja hästivarustatud köögi, kus toimuvad töötajate kooskokkamised.

„See on vanakooli suhtumine, et igasugused meelelahutusvõimalused segavad töötegemist,“ täiendas Kõljalg. „Meil on olemas ping-pongilaud, lauajalgpall, Nintendo mängud ja tööd tehakse ka. Kaua inimene suudab ühe koha peal istuda ja intensiivselt töötada? Ta peab saama end sirutada, vahepeal 10 minutit midagi muud teha ja siis saab jälle maha istuda.“ Tema sõnul teeb inimene meelsamini tööd, kui samas keskkonnas on ka vabal hetkel tore olla ja kontor on uute töötajate värbamise juures oluline visiitkaart.

Ann Kõljalg on näinud ka paari suure rahvusvahelise firma kontorit. „LinkedIn, Dropbox, Google campus,“ loetles ta. „LinkedIn´i kontoris on kohapeal barista, kelle juurde võis minna ja tellida latte või cappuchino, mis sealsamas valmis tehti. See oli tasuta. Üks korrus oli tervenisti restoran, kus eraldi letid aasia toidu, itaalia toidu ja muu maailma köögid. Ka see on töötajatele tasuta. Oli jõusaal, trenniruumid, joogaklassid. Oli panustatud sellele, et inimene tuleb hommikul majja, saab teha trenni ära, minna tööle, vahepeal süüa, siis tegeleda veel millegi huvitavaga.“

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474