Autor: kinnisvarauudised.ee • 27. juuni 2019

Elutuppa ümber tõstetud köök ei välista kindlustushüvitist

Salva Kindlustus lükkab ümber väite nagu korteris ümber tõstetud torustik või muud kommunikatsioonid välistaksid kahju korral kahjuhüvitise väljamaksmise.
Köögi võib tõsta elutuppa, aga torutööd peavad olema korrektselt tehtud
Foto: Pixabay

Pindi kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman kirjutas trendist, kus väikeinvestorid muudavad paneelmajade kolmetoalised korterid köögi elutuppa nihutamisega neljatoalisteks. „Kööginurk paigaldatakse elutuppa ja köögist tehakse väike magamistuba – tihti ilma projektita või poolikute kooskõlastustega, sest seadus jätab siin väga palju tõlgendamisruumi,“ ütles Sooman. „Kusjuures tehniliselt võttes ei peagi veetorude või pliidi elutuppa vedimist kooskõlastama, aga kui halbade asjaolude kokkulangemisel on vaja põlengu või veekahjustuse tõttu hüvitist nõuda, tekivad kindlustusseltsidel õigustatud küsimused – miks on eksplikatsiooni järgi kööki ette nähtud torustik, ventilatsioon ja elektriseadmed üleüldse elutuppa paigaldatud ja kas see pole mitte tehnosüsteemide muutmine, mille alusel saaks kahjuhüvitise maksmisest keelduda?“ selgitas Sooman. „Praktika veel puudub ja seetõttu on ostja jaoks tegelikult alati väike kirves pea kohal,“ lisas ta.

Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt selgitas, et kindlasti ei vasta tõele väide, et kindlustus võib keelduda kahjusid välja maksmast, kui selgub, et klient on siseremondi käigus oma köögi ehitanud hoopis teise tuppa näiteks elutuppa. „Seda, et remondi käigus kööki mööda korterit ringi liigutatakse juhtub väga tihti. Jah, torutööd, elektritööd ja kõik muu sellega kaasnev peab alati olema tehtud korrektselt ja ehitusnõudeid järgides, aga kindlustuse vaatevinklist pole mingit vahet, millises korteri osas köök või torustik asub,“ märkis Kivirüüt.

Kivirüüt lisas, et iga kindlustusjuhtumi puhul hinnatakse siiski eelkõige seda, kas kahju tekkepõhjuse ja näiteks ehitustööde normidele mittevastavuse vahel on ka põhjuslik seos. Ehk siis hinnatakse seda, kas just normidele mittevastav töö põhjustas ka kahju.

„Oluline on aga märkida, et kodukindlustuse puhul hüvitatakse kahju tagajärg igal juhul, ükskõik, mis selle siis tekitas,“ rõhutas Kivirüüt. „Kui ebakvaliteetsete torutööde tõttu ujutatakse parkett ja see vajab vahetamist, siis see ka hüvitatakse. Ise küsimus on, kas siis kindlustus hüvitab ka selle sama kahju põhjustanud torustiku.“

„Igal juhul soovitame tellida näiteks keerulisemad ehitustööd oma ala spetsialistidelt ametliku töövõtu raames, kuna nemad on vastavate normidega paremini kursis. Samas, see ei tähenda, et eraisiku poolt teostatud tööd välistavad kohe hüvitise,“ lausus Kivirüüt.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474