Autor: Linda Eensaar • 2. august 2019

Pangad lükkavad kolmandiku kodulaenu taotlustest tagasi

Eesti inimene võtab võrreldes varasema ajaga suurema mahuga eluasemelaenu.
Foto: Andres Haabu
Eluasemelaenude taotlemine ja nende maht on Eesti suuremate pankade sõnul kasvanud. Keskmiselt jõuavad pangad taotlusele reageerida kahe kuni kolme päeva jooksul.

Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma sõnul on Swedbanki laenutaotluste maht viimastel kuudel kasvanud. “Keskmiselt vaatame kuus läbi kuni 3600 laenutatolust. Eelmisel aastal oli taotlusi samal ajal umbes 8 protsenti vähem,” ütles Pärgma.

Laenu küsitakse palju

LHV jaepanganduse finantseerimisosakonna juhi Marko Kiisa kinnitas, et LHV kodulaenude hulk kasvab koos LHV enda kiire kasvuga samas tempos. Kodulaenu pakub LHV praegu kolmandat aastat. “Selle aja jooksul on meilt laenusoovijate hulk püsivalt kasvanud. Turuolukorra täpset võrdlust me kahjuks avaldada aga ei saa,” ütles Kiisa.

SEB erasegmendi juht Triin Raudsepp avaldas, et keskmisest rohkem saab SEB kodulaenu taotlusi märtsist maini. “Sel aastal on taotluste mahud olnud eelmise aastaga võrreldaval tasemel, kuid suvel on taotluste arv tõesti veidi kasvanud,” ütles Raudsepp - kasv on olnud tema sõnul kaks kuni kolm protsenti.

Kuidas iseloomustada praegu kodulaenuturgu?

Pärgma (Swedbank) arvates püsib kinnisvaraturg aktiivsena, aga ostuotsus kaalutakse tema hinnangul põhjalikult läbi. Pangaga võetakse ühendust varakult, et aru saada, mis on üleüldse kliendi võimalused: milleks valmis olla, kui suur on omafinantseering, mis hinnaklass on mõistlik jne. Tehinguni võidakse jõuda alles mõne kuu või poole aasta pärast.

Pärgma sõnul püsib tagasilükatud taotluste hulk 30 protsendi ringis. Ta lisas, et peamised põhjused taotluste tagasilükkamiseks on varasemad võlgnevused, liialt suured kohustused või ebapiisav omafinantseering.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474