Autor: kinnisvarauudised.ee • 19. august 2019

Jumalaotsijad ostavad Aseris kinnistuid kokku

Jumala Otsijate Liikumine on viimastel aastatel aktiivselt ostnud Aseri alevikku kinnisvara. Kohalikud elanikud suhtuvad usuorganisatsiooni tegevusse kahtlustavalt ja plaanivad meeleavaldust.
Kohalikud elanikud on mures, et jumalaotsijate omandisse läheb ka Aseri rahvamaja
Foto: Google Street View

MTÜ KRISTLIK MISJON JUMALA OTSIJATE LIIKUMINE registreeriti Eestis 3 ja pool aastat tagasi, kuid Aseri rahvas kinnitab, et liikumist propageerivad inimesed kolisid Aserisse juba kuus aastat tagasi. Kui peamiselt tegutseb kohapeal juhatuse liige Maksim Torgašov, siis üha enam külastab alevikku ka liikumise asutaja ja liider Sergei Šidlovski. Mehed on ajakirjanduses rääkinud, et plaanivad Aserisse mitmeid religioosseid ehitisi ning muuta paiga omamoodi Palvepealinnaks.

„Selle eesmärgi saavutamiseks ostab Jumala Otsijate Liikumine iga hinnaga Aseris erinevat kinnisvara, sealhulgas ka vallavara, kortereid, maju, maatükke, pannes territoorimitele märke "Eramaa“, püüdes seeläbi takistada elanike läbikäimist ja liikumist. Paljude aastatega väljakujunenud igapäevane eluviis on kohalikele muutunud häirivaks,“ kinnitas Aseri elanike üks eestkõnelejatest Gerli Lonskaja Äripäevale saadetud teates. "Kardetakse, et liikumise aktivistid hakkavad elanikele ja nende lastele peale suruma oma vaateid ja usku, et kord saaks Aserist üks suur ühine sekt."

MTÜ juhatuse liikmed Sergei Šidlovski ja Maksim Torgašov on toonitanud soovi väheneva rahvaarvuga kummituslinnaks muutunud Aserile elu sisse puhuda. Sergei Šidlovski ütles Maalehele, et plaanis on ehitada 500kohaline ühiselamu suuremate konverentside tarvis. Kavandatud on nii piiblikool kui ka noorte kristlik ülikool. „Kõik, mida teeme on avalik, aga vabatahtlik, midagi me peale ei suru,” rõhutab Šidlovski ja lisab, et Tallinn-Narva tee äärde jääv Aseri võidab ehitustegevusest ja võib tänu kasvavale palvelinna kuulsusele saada oluliseks turismiobjektiks.

Kinnistusraamatu andmetel kuulub Jumala Otsijate MTÜ-le hetkel 8 kinnistut, suur osa neist jõudis organisatsiooni omandisse 2018. aastal. Majandusaasta aruandest nähtub, et MTÜ ostis 2018. aastal 5 kinnistut, enamjaolt Tsemendi tänaval asuvad kunagise Aseri tsemenditehase krundid, mille Viru-Nigula vald enampakkumisel müüki pani. Sihtotstarbelt on tegu peamiselt elamumaaga, kuid MTÜ kinnistuste hulgas on ka tootmismaad ja ühiskondlike ehitiste maad. Aruande järgi kulus MTÜ-l 2018. aastal maa ja varem kasutusel olnud ehitiste ostuks 35 600 eurot.

KAS KINNISVARATEHINGUTE ARV ASERIS ON JUMALA OTSIJATE LIIKUMISE TÕTTU KASVUS?

"Viimased 6 aastat on olnud suhteliselt stabiilse tehingute arvuga ning ei ole võimalik täheldada olulist tehingute aktiivsuse kasvu Aseri alevikus," ütles Kinnisvarauudistele Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna nõunik Ülleke Erik.

Maa-ameti päringukeskkonnast selgub, et kinnisvara ostu-müügitehingute arv oli 2018. aastal 40, 2017. aaastal 42, 2016. aastal 34, 2015. aastal 37 ja aasta varem samuti 37.

Lisaks registreeriti 2019. aasta 21. mail ettevõtte nimega KINNISVARA EL ŠADDAI OÜ, mille omanik ja juht on Maksim Torgašov. Ettevõtte tegevusalaks on enda või renditud kinnisvara üürileandmine ja käitus.

Kõige suuremat vastuseisu tekitab Aseri elanike seas alevi rahvamaja müükipaneku plaan, sest hoone vastu on huvi üles näidanud Jumala Otsijate Liikumine.

Oma meelepaha näitamiseks toimub Aseris 21.augustil elanike pikett. Samal ajal toimub Eestis Jumalate Otsijate Liikumise eestvedamisel pastorite konverents „Penuel“. Kui 20. augusti programm keskendub Tallinnale, siis 21. augustil toimuvad üritused just Aseris. Korraldajate kinnitusel on oodata 500 külalist.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474