Autorid: Priit Pokk, kinnisvarauudised.ee • 22. november 2019

Sõõrumaa: „Mitte vangla, vaid merekindlus“

Ettevõtja Urmas Sõõrumaa ei kavatse hakata Patarei ala turunduses põhirõhku panema hoone vanglaperioodile. „See on merekindlus, piltlikult öeldes loss,“ kinnitas Sõõrumaa Äripäeva raadio hommikuprogrammis.
Ettevõtja Urmas Sõõrumaa, kes juba Rotermanni kvartaliga näitas, kuidas ajaloolised paigad uuel kujul ellu äratada
Foto: Andras Kralla

Urmas Sõõrumaa ettevõte Nikolai Esimene OÜ oli ka ainuke, kes Riigi Kinnisvara ASi 4,5 miljoni euro suurusel enampakkumisel ostusooviga lagedale tuli.

Suurärimehe sõnul läheb kindluse korda tegemine maksma märkimisväärse summa, kuid vähem kui 100 miljonit eurot. "Üks suur põhjus, miks ma üldse võtsin selle käsile, on see, et seal on kokku 40 000 ruutmeetrit arendatavat pinda. Sinna saab luua omaette keskkonna koos tegevustega nii vabal ajal, elamiseks kui ka töötamiseks," lausus Sõõrumaa Äripäeva raadios põhjenduseks, miks endine vangla ja merekindlus ostetud sai.

"See on merekindlus, piltlikult öeldes loss. Vene keeles on see dvorets," ütles Urmas Sõõrumaa Äripäeva raadiole
Foto: Andras Kralla

Ligi 200 aastat vana kindluse arendus peaks valmis saama juba 6 aasta jooksul. See, üsna lühike ajaperiood pandi Sõõrumaa kinnitusel paika juba hanke tingimustes.

„Hanke tingimused olid suht-koht selged, mida sinna teha saab. Kuna ta on selline tähtis kaitse all olev objekt, siis tuleb see suhteliselt autentselt ka taastada. See on esmane. Seal kõrval on ka päris palju vaba maad ja vaba pinda, mida saab siis juurde ehitada, ja loomulikult peaks see ka hästi sobituma sinna keskkonda ja selle olemasoleva arhitektuuriga,“ ütles Sõõrumaa.

Tema sõnul on tegemist põneva väljakutsega, mille puhul ei pea takerduma kurba minevikku. „Patarei on merekindlus ja kindlus on kunagi loodud ju linlastele linlaste kaitseks. Ma arvan, et sellest keerulise ajalooga objektist saab teha uue tänapäevase märgi kõigi tallinlaste jaoks,“ rääkis Sõõrumaa, kelle sõnul tuleb inimestele kannatusi põhjustanud koht kindlasti spirituaalselt puhastada, et vaev ja valu saaks minevikku maha jääda ja koht uuele elule vastu minna

Kuula intervjuud Urmas Sõõrumaaga!

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474