Autorid: Liina Laks, kinnisvarauudised.ee • 25. november 2019

Rootsi kinnisvarabuumist eestlased kasu ei lõika

Rootsi kinnisvaraturgu hinnad on tõusule pööranud. Paraku pole see edu tingimata Eesti ehitusettevõtjate jaoks.
Stockholm
Foto: Andras Kralla

Eesti ehitus- ja kinnisvarafirmadel on praegu keeruline Rootsis raha teha.

Puitmajade tootja EstNori juht Renee Mikomägi kinnitas, et nõudlust Rootsi turul on, kuid suur probleem on Rootsi krooni nõrkus. „Neil on meilt lihtsalt kallis osta,“ ütles ta.

Maru Ehituse juhatuse esimees Taimo Murer kinnitas probleemi. „Meiega on lihtne, alates esimese kvartali lõpust me Rootsis ehituse peatöövõtu teenuse pakkumisega enam aktiivselt ei osale," tunnistas ta. "Küsimus on meie jaoks ebasoodsas valuutakursis ning kohalike ettevõtjate eelistamises võrdse ehitushinna puhul. Kui Rootsi krooni kurss on meie kahjuks 10%, siis kohalikul ettevõtjal on hinna osas kohe 10% eelis. Arvestades, et ehitussektori marginaal jääb 5% juurde, siis…“, arutles ta.

Samamoodi tõdes Muuga Betoonelement, kes mullu veel Rootsi turul tegutses, et sel aastal neil Rootsis projekte pole.

Rootsi kinnisvarafirma Savills kiitis kolmanda kvartali raportis, et elu Rootsi riigis on kinnisvarafirmade jaoks nii hea kui üldse olla saab: nõudlus on tugev ja seda toetab madal töötus ja mõõdukas majanduskasv. Tühja ärikinnisvara maht on vaat et kümnendi madalaimal tasemel ning nõudlus elamukinnisvara järele aina tõuseb. Vahepeal hinnad stagneerusid, kuid on nüüd taas tõusuteel, seisis aruandes.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474