Autor: Morten Tibar • 23. detsember 2019

Millal tasub maksta kõrgemat ruutmeetrihinda?

Korterit ostes vaatab klient kõigepealt hinda. Uuemad turuosalised kiikavad rahakotti ja panevad paika koguvõimekuse. Juba kogenenumad kinnisvaraostjad armastavad samas vaadata ruutmeetrihinda, lootes nii leida häid pakkumisi ja turuhinnast soodsamat investeeringut. Mis on aga olulisem – korteri koguhind või ruutmeetrihind? Nõu annab UUS MAA Pluss Kinnisvarabüroo partner Morten Tibar.
Morten Tibar
Autor: Uus Maa Kinnisvarabüroo

Ruutmeetrihind on hea indikaator koduostjale, kes on ostmas kahe- kuni neljatoalist korterit levinud magalapiirkonda. Head infot pakub siin maa-amet, kust saab tehtud tehingute kohta infot selekteerida nii asukoha, ehitusaasta, korteri suuruse kui ka ehituskonstruktsiooni järgi. Nii leiab huviline kiiresti indikaatori, millistesse raamidesse võiks pakutava korteri ruutmeetrihind jääda, arvestades selle põhilisi tunnuseid.

Indikaatorina turu keskmise hinna kohta kasutatakse ka kinnisvaraportaalide pakkumisi. Peab aga arvestama, et portaalides on üleval müüjate soovitud hetkelised hinnad. Need ei kajasta tegelikke hindu ja tihti võib neis hindades sisalduda teatav hinna- ehk kauplemisvaru.

Kui kirjeldatud suurema magalapiirkonna korteri ruutmeetrihind jääb oluliselt üle turuhinna, peaks see olema läbi korteri omaduste hästi põhjendatud. Rolli võivad siin mängida väga hea asukoht, vaade, ehitusspetsiifilised omadused (3-kordsed aknad, autolift) või sisustuse kvaliteet (tipp-disaineri köök, hinnalised sisekujundusmaterjalid).

Mis kergitab keskmist hinda?

On aga ka valdkondi, kus keskmine ruutmeetrihind jääb korteri kirjeldamisel hätta. Siia liigitub eksklusiivne kinnisvara ehk korterid, mis paistavad silma oma erakordse asukoha, arhitektuuri, ajaloo ja lisavõimaluste poolest. Nende pakkumist on turul oluliselt vähem, suurendades eksklusiivsust ja ainulaadsust. Asukoha mõistes leiab selliseid kortereid enim Tallinna kesklinnast. Hinnad algavad 3000 eur/m2, küündides kuni 6000eur/m2. Sisu poolest leiab neist hoonetest eksklusiivsed fuajeed, kõrge siseviimistluskvaliteedi ja mugavusteenused, mida tavamajast ei saa. Näiteks võib majas olla siseujula, jõusaal, kinosaal, autopesula või elektrilaadimiskohad tulevikuautodele. Maja maine ja loodud mugavused põhjendavad kõrgema ruutmeetri- ja ka koguhinna.

Kolmanda hinnakategooria moodustavad viimasel ajal üha populaarsemaks muutuvad väikekorterid, mille kliendisegmenti kuuluvad kinnisvarainvestorid. Investeerimiskorteri puhul on ruutmeetrihinnast olulisem oodatav tootlus ja eeldatav üürihind. Väike- ja mikrokorterite ruutmeetrihinnad on loomu poolest keskmistest oluliselt kõrgemad kuna väikesele pinnale on mahutatud samad kommunikatsioonid – köögiühendused, vannitoad, tehnosüsteemid. Samas jaguneb ehitushind väiksemate ruutmeetrite peale. Koguhinnalt jäävad väikekorterite hinnad aga suuruse tõttu kättesaadavaks, muutes nad investeeringuna tasuvaks ja väga populaarseks. Ruutmeetrihindades näeme siin tururekordeid, eriti kui väikekorterid asuvad ajaloolistes, väga hea asukohaga hoonetes, kuhu on elanikele loodud lisavõimalusi.

Kokkuvõtvalt tasub ruutmeetrihinda vaadata, kuid panna see perspektiivi. Kui tegemist on erilisemat tüüpi korteriga, siis jälgida võrreldavate pakkumiste hindu. Suure huvi korral tasub tellida hindamisakt, mis võtab arvesse nii korteri omadusi kui ka võrreldavaid tehinguid antud piirkonnas. Investeerimiskorteri puhul loeb kõige enam aga äriplaan – kui see jookseb välja, siis on ka hind sobiv.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474