2. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustusturul keeb

Eesti Kindlustusmaaklerite Liidu (EKML) analüüsi (aripaev.ee 25.11.2009) tõlgendamisel on vaja vältida eksitusi. EKMLi juht Mart Mere toob näiteks "turu madalaimat vahendustasu maksva" If Eesti Kindlustuse 23% osakaalu maaklerite müügis, järeldades, et väited suuremat vahendustasu maksvate seltside eelistamisest on alusetud.

Paraku kajastab EKMLi enda analüüs, et kui If Kindlustuse keskmine vahendustasu liikluskindlustuspoliiside müümisel on 6,6%, siis ERGO Kindlustusel on see number aga 5,1%. Seega ei ole If Kindlustus madalaimat vahendustasu maksev selts.

EKMLi analüüsis jäetakse mulje, nagu kindlustusmaakler ei saa kindlustustegevuse seaduse muutmise järel enam tegutseda, riskianalüüsi koostada ega poliisi väljastada. Kõiki neid tegevusi saab maakler väga edukalt kliendi nimel teha ka uue seaduse alusel. Samuti on vale väide, nagu pole maakleril enam võimalik koguda kindlustusmakseid. Kindlustusseltside liidu koostatud ettepaneku kohaselt saab klient maksta maaklerile kindlustusmakse ja maakleri vahendustasu koos. Oluline on vaid see, et vahendustasu maksab klient, kes maakleri enda jaoks tööle palganud. See ravib huvide konflikti parimal moel tänu sellele, et maaklerite valikuid ei mõjuta enam kindlustusseltsilt saadav raha.

Dokumendis toodud andmed kindlustusseltside liidu esitatud seadusemuudatust pooldavate ning selle vastu olevate kindlustusseltside kohta on valed. Lisaks eksponeeritakse üht liitu mittekuuluvat kindlustusandjat hääletusel osalejana. Tegelikkuses olid huvide konflikti vältiva seadusemuudatuse algatamise poolt pooled liikmed, kelle äritegevus on sellest mõjutatud.

Ennatlik on EKMLi väide, nagu oleks Euroopa Komisjon juhtinud Soome riigi tähelepanu halvale olukorrale sealsel kindlustusturul. Teadaolevalt tegeleb Euroopa Komisjon kindlustusvahenduse direktiivi analüüsiga ning muudatusettepanekuid on lubatud esitleda aastal 2010. Enne seda saab öelda, et Euroopa Komisjonil pole positsiooni selles küsimuses. Mahtude poolest ühe Eesti vahenduse turuliidri esimene välisinvesteering läks Soome, järelikult mõned iseärasused turu korraldamisel ei ole takistuseks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et EKMLi analüüs näitab maaklerite ülisuurt sõltuvust kindlustusseltsidest, mis loob soodsa pinnase huvide konflikti tekkeks. Mis tahes numbrid ei muuda olematuks tõsiasja, et äriettevõttena tegutsev maakler saab praegu klienti esindades tasu tehingu vastaspoolelt. Senine arutelu näitab, et seadusemuudatuseta ei ole sektor ise valmis korrastuma.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474