10. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri turuhind Eestis võib käia Põhjamaade omast kõrgemalgi

Elektri turuhind Eesti hinnapiirkonnas on kallim kui Põhjamaades siis, kui pole piisavalt ülekandevõimsusi. Hinnaerinevus tekib, kui seal on parasjagu elekter odavam, kuid Nord Pool Spot (NPS) Eesti hinnapiirkonda ei jõua, selgitab Elektrum Eesti turu juht Raivo Videvik. 

NPS füüsilise elektri turul saab kaubelda nii päev-ette turul kui ka päevasisesel turul. Kauplemine elektriturul toimub tundide lõikes ehk iga päev koosneb 24 kauplemisperioodist. Elektrihinna arvutamisel võetakse arvesse ülekandevõimsuste piirangud erinevate piirkondade vahel.

Elektri hinda mõjutab nii tarbimise kui ka tootmise pool. Elektrienergia tarbimist mõjutavad oluliselt õhutemperatuurid ja pikemas perspektiivis majanduse olukord. Turuhinna kujundab viimasena turule pääsenud tootja muutuvkulu (pakkumise hind).

Turuhind sõltub konkreetseks tunniks pakutavatest müügi- ja ostukogustest ning hind sõltub sellest, kui madala muutuvkuluga tootmisest parasjagu tarbimise katteks jätkub, ehk siis ajal, mil tarbimine on nii madal, et selle katteks piisab tuule- ja hüdroelektrijaamade toodangust, on ka elektrihind madal. Olukorras, kus tarbimine on kõrge ning selle peab katma näiteks gaasijaamadega, on ka hind oluliselt kõrgem. NPS Eesti hinnapiirkonna elektri hinna kujunemisel on oluline roll turu suurimal osalisel Eesti Energial. Kevadel mõjutab NPS Eesti piirkonna turuhinda suurveest tingitud Läti hüdroelektrijaamade suurem toodang (pakkumine). 

Hinda mõjutavad oluliselt ka ülekandevõimsused erinevate piirkondade vahel. NPS Eesti piirkonna hinda mõjutab oluliselt Soome piirkonna hind. Eesti ja Soome vaheline ülekandevõimsus läbi Estlink’i merekaabli (Estlink1) on 350 MW.

Teine Eesti-Soome merekaabel Estlink2 (650 MW) on kavas töösse viia 2014. aasta alguses, misjärel on kahe maa vaheline ülekandevõimsus 1000 MW piisav kujundamaks meile Soomega võrdse hinnataseme enamikul tundidest aastas.

Kuna elektrit ei saa salvestada ega ette osta, siis sõltub hind igal tunnil konkreetsetest tarbimise ja tootmise kogustest. Tarbijate soov mõnel tunnil rohkem elektrit tarbida, näiteks tööpäeva alguses, toob kaasa tõenäolise elektrihinna tõusu sellel tunnil, kuna müüma pääsevad ka järjest suurema muutuvkuluga tootjad.

Tavainvestoril ei ole suurte kulude tõttu mõttekas füüsilise elektri turul kaubelda, kuid elektri tulevikutehingutega pakub kauplemisvõimalust NASDAQ OMX Commodities. Kaubelda saab süsteemihinna toodete ja erinevate hinnapiirkondadega, sealhulgas alates novembrist 2012 ka Eestiga seotud kahe kuu, kolme kvartali ja kolme aasta tulevikutehingutega.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474