25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikatkemise kindlustus on kui ettevõtte piksevarras

Kahjujuhtumi tagajärjel, kus hävivad ettevõtte tootmishooned ja/või –seadmed ning ei ole võimalik igapäevast majandustegevust jätkata on ettevõtte oluliseks riskide maandamise võimaluseks ärikatkemise kindlustus.

Ärikatkemise kindlustus pole oluline ainult tootmisettevõttele, vaid vajalik ka kinnisvaraettevõttele, kelle põhitegevus on ruumide rendileandmine. Sellisel juhul on võimalik kindlustada renditulud, mis võivad tekkida kahjujuhtumi tagajärjel, kui ruumide edasine rentimine ei ole võimalik teatud perioodi jooksul.

Tänapäeva spetsiifiliste tootmisseadmete tellimise tavapärane aeg on 6 kuud kuni üks aasta, mis on oluline argument ärikatkemise kindlustuse sõlmimisel. Olukorra taastamine, et tootmist taasalustada võib kujuneda vajaliku seadme tellimisel oodatust pikemaks, ka hoone taastamine võib minna ajamahukaks.

Ärikatkemise kindlustusega on võimalik kaitsta ettevõtet äritegevuse katkemisest ja käibe vähenemisest tekkinud kahjude osas, kui selle on põhjustanud varakindlustuse juhtum.

• Ärikatkemise kindlustuse puhul kuuluvad hüvitamisele kahjujuhtumi tõttu saamatajäänud ärikasum, kahju perioodi püsikulud (s.h. töötajate palgad koos riigimaksudega), ning muud kokkulepitud lisakulud ja tulud.• Äritegevuse katkemise kindlustusega on võimalik näiteks katta ka lisakulud, mis on vajalikud tootmise jätkamiseks perioodil kui ettevõtte tootmishoonet/seadmeid taastatakse/taassoetatakse ning sel ajal renditakse asendushoonet/seadmeid.

Ärikatkemise kindlustus sõlmitakse koos varakindlustuse lepinguga samaks perioodiks ning samas kindlustusseltsis. Selle kindlustusliigiga on võimalik kindlustada võimalikud kahjud sarnaselt ettevõtte varakindlustusega kas koguriskikindlustuse või loetletud riskide kindlustuse põhimõttel, ning varakindlustuse kindlustusjuhtumi tagajärjel ettevõtte äritegevuse katkemisel rakendub lisaks otseste kahjude hüvitamisele varakindlustus poliisi alt ka ärikatkemise kindlustus.

• Koguriskikindlustus, nagu nimigi ütleb on laiema kindlustuskaitsega ja kindlustustingimustes on toodud põhilised välistused, mille puhul kindlustus ei kehti (nagu näiteks kulumine, vananemine, tahtlikult põhjustatud kahjud).• Loetletud riskide baasil kindlustamisel on kaetud vaid tingimustes toodud riskid, millised on: tulekahju, loodusõnnetus (rahe ja torm), vandalism, murdvargus, röövimine, hoonesiseste kommunikatsioonitorude leke.

Ärikatkemise kindlustuse puhul on tegemist keskmisest spetsiifilisema kindlustusliigiga, seega tuleks enne sellise kindlustuse ostu ettevõttel välja selgitada, kas on olemas endal niivõrd pädev spetsialist, kes suudab kindlustuse ostu protsessi algusest lõpuni korraldada ja vajalikud riskid hinnata. Alati saab kasutada kindlustusprofessionaali, näiteks kindlustusmaakleri abi. Juba ainuüksi seetõttu, et ärikatkemise kahjukäsitlus on väga spetsiifiline ja oluliselt pikem varakindlustuse omast, nii on, kliendi esindajana, maakleril oluline roll kahjukäsitluse protsessis.

Oma 17 aastase kindlustusalase töökogemuse põhjal meenuvad mitmed juhtumid, kus ärikatkemise kindlustusliigi puudumisel oleks ettevõte lõpetanud pankrotiga või olnud mitmeid aastaid sunnitud kahjumiga jätkama. Nendel kordadel oli sellest kindlustusliigist ettevõtte omanikel abi nii asendusseadmete rendikulude hüvitamisel uute tootmiseseadmete tellimise ooteajal kui ka saamatajäänud kasumi hüvitamisel, mis tekkis seetõttu, et asendusseadmetega ei olnud võimalik saavutada varasemat tootmisvõimsust.

Ärikatkemise kindlustuse tariif on tavapäraselt võrdne ettevõtte varakindlustuse tariifiga, mis kokkuvõttes ei ole sugugi kulukas, arvestades, milline võib olla löök omanike rahakoti pihta ettevõtte äritegevuse katkemisel kahjujuhtumi taastamise perioodiks.

Autor: Vaido Laanemets

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474