Autor: Ero Viik • 6. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: Ärikinnisvara kui tõsine alternatiiv aktsiatele

Kinnisvara positiivsetest turuarengutest on osa saanud paljud valdkonnas tegevad ette võtted ja eraisikud.

Nii elukondliku kui ka ärikinnisvaraga seotud edulugusid on viimastel aastatel selgelt rohkem kui ebaõnnestumisi, mistõttu on soov kinnisvarasse investeerida mõistetav. Piisava hulga vaba raha olemasolul on ärikinnisvarasse investeerimine kindlasti üks võimalus, mida tasuks kaaluda.

Väärtus kasvab. Akumuleerunud likviidsuse keskkonnas on ärikinnisvarasse tehtavate investeeringute tootluse ootus olnud langustrendis viimased 12 kuud. Ehk teisisõnu: varade väärtused on kasvanud, kuna piiratud pakkumise keskkonnas on palju ostuhuvilisi. Omakapitali tootlust on aga võimalik positiivselt mõjutada, kasutades mõistlikul määral võõrfinantseeringut. Kinnisvara kui kapitalimahuka sektori toimimine on otseselt sõltuvuses finantseeringu kättesaadavusest ja võõrkapitali kaasamise võimalused on Eestis jätkuvalt väga head. Pankade soov anda pika ajalist laenu ei ole kuhugi kadunud ja väga madal baasintress euribor ka ilmselt niipea veel ei hakka tõusma.Samas, enne kui ärikinnisvara ostma hakata, tasuks läbi mõelda, kas tunned valdkonda piisavalt hästi, et teha hea investeerimisotsus. Oluline on mõista nii enda kui ka oma rentnike äriloogikat, kuna ainult siis oskad eristada olulist mitteolulisest.

Mida vaadata? Mõni asi tasuks kindlasti läbi mõelda. Mis on konkreetse hoone konkurentsieelis teiste analoogsetega võrreldes? Millise põhitegevusega rentnikele on hoone mõeldud ning kui lihtne või keeruline on leida üürniku lahkumisel uut rentnikku?Milliseid investeeringuid hoone lähiaastatel vajab? Kui suured on hoone kasutamisega seotud kõrvalkulud? Kes tegeleb igapäevaste hoone ja rentnikega seotud küsimustega?

Kui investor on valdkonda tundev ja trende mõistev isik, siis pole ärikinnisvarasse investeerimine sugugi halb mõte, pakkudes tõsist alternatiivi erinevatele fondidele ja aktsiatele. Kui investor ei tunne valdkonda, soovitan kindlasti enne otsuse tegemist konsulteerida usaldusväärse spetsialistiga. Ütlus, et saatan peitub detailides, kehtib ka selles valdkonnas.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474