8. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus trend -  korter kui eramaja 

Korteri ostmisel suurusega 120-200 m2 otsivad kliendid lahendusi, mis on sarnased eramajaga.

Olles kinnisvaraarendajana viimasel kolmel aastal aktiivselt Kadrioru piirkonnas kortermaju arendanud ja kortereid müünud, näen suurenevat ostjaskonda, kes otsivad Kadrioru piirkonda suurt (või ülisuurt) korterit, mida ollakse valmis projekti algfaasis nö paberilt ostma, et oleks võimalik korteri planeeringus ja erinevates tehnilistes nüanssides kaasa rääkida.

Siinkohal tuleb rõhutada Kadrioru kui piirkonna jätkuvat populaarsust, kuhu jõukam ning nõudlikum klient jätkuvalt omale kodu otsib. Tuleb ju tõdeda fakti, ega Kadriorule alternatiivi tegelikult ju ei ole, kui otsida elamisväärset, linnalähedast, aga samas ka ajalugu ja prestiiži pakkuvat keskkonda, kus võib elada ka suurema perekonnaga, nii, et pereliikmete elustiil ja ajagraafikud saavad vajadusel sõltumatult teiste pereliikmete omadest toimida linnaläheduse ja ühistranspordi kiire toimimise tõttu, olles samas piirkonnana piisavalt turvaline.

Võib öelda, et täna on Kadrioru piirkonnas nõudlus suurem kui pakkumine, kuigi saab välja tuua ka paar projekti, mis täna müügis. Kliendid ütlevad, et nad ei leia sobivat elamispinda, mis vastaks nende soovidele ning oleks unistuse koduks,  ja see puudutab just uute (üli)suurte korterite otsijaid. Neil klientidel pole ostuga üldjuhul kiire – nad tahavad saada konkreetset „oma lahendust“, julgevad osta korteri plaanilt, kuna olemasolevatest ei leia midagi sobivat. Kusjuures korteri hind ei ole määrav (mõistlikus ulatuses muidugi).

Inimesed otsivad personaalse lahendusega suuri kortereid, mis meenutab tihtilugu eramaja ehitust „korter eramaja nõudmistele“.

Juba levinud muudatuste soovidele nagu planeeringute muutmisele, tubade suuruste, uste avade laiusele saab lisaks tuua näiteid, kus ostja tahab allergiavastase filtriga ventilatsiooniagregaati, katuseakent või tavalisele saunale lisaks aurusauna. Samuti võib erisoovina välja tuua tahte paigaldada kinnitused korteri seintesse, et paigaldada väiketõstuk (kraana) erivajadustega inimeste transportimiseks korteris, rääkimata kliendi siseviimistluse lahendusest kaasates sisekujundajat, garderoobide vajadusest ja sanruumide arvust korteris. (Üli)suure korteri ostja teab täpselt, millises korteris ta tahab elada ning ei tee kompromisse.

Arendajana saame olla paindlikud ja selliseid soove rahuldada projekti algfaasis, seetõttu ei ole harv kui juba valminud kortermaja müügi käigus tekib uus grupp inimesi, kelle personaalseid soove juba valmivas majas ei saa rahuldada, küll saab seda teha just projekteerimisfaasis oleva maja puhul. Eks siinkohal on oluline ajastus ja projekti sarnane või samaväärne asukoht.

Kokkuvõtvalt. On rõõm tõdeda, et klientide soovid ja lahendused on üha konkreetsemad ja selgemad enne müüja/ehitaja juurde jõudmist, siiski on soovid teinekord liialt erilised, ajaliselt mitte sobival hetkel esitatud tulenevalt projekti ehitusfaasist või tehniliselt keeruliste lahendustega, et alati ei saa kliendile vastu tulla. Selleks, et klient oma nägemused ja soovid siiski ellu saaks viia, tuleb kliendil oma ideed arendajale/ehitajale juba varem esitada, mille eelduseks on pikemaajalisem suhtlus arendajaga, et uutest projektidest õigeaegselt kuulda, ja oma mõtted hoone projekteerimisfaasis arendajale/ehitajale edasi anda. 

 

Autor: Anton Nikitin

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474