Autorid: Allan Rajavee, Kristi Kool • 27. august 2019

Karotam: ärikinnisvara turu puhul peame jälgima migratsioonipoliitikat

Büroopindade kasvuga paralleelselt otsivad kliendid järjest väiksemaid kontoriruumi ja ka kinnisvarainvestorid ei näe büroopindadel nii suurt tootlust kui varem. Baltic Horizon kinnisvarafondi juht Tarmo Karotam toonitas saates „Kuum tool“, bürookinnisvara käekäik sõltub kindlasti ka valitsuse migratsioonipoliitikast.
Baltic Horizon kinnisvarafondi juht Tarmo Karotam
Foto: Tanel Meos

2020. aastal lisandub pealinna büroohoonete turule ligikaudu 100 000 ruutmeetrit uut büroopinda, rääkis saates „Kinnisvaratund“ hiljuti Uus Maa analüütik Igor Habal, kelle sõnul toob see kaasa soodsamad võimalused rentnikele.

Baltic Horizon kinnisvarafondi juhi Tarmo Karotam nõustus, et konkurentsi on selles sektoris rohkem. „Enam pole nii, et ehitad büroohoone ja see on hoobilt täis,“ tõdes ta, lisades, et Riias on samas praegu veel kontoripindade järele suur nõudlus.

Eestis on tema sõnul B ja B- klassi taseme hoonete rendihinnad surve all. „Usun, et uutes hoonetes siiski kompromisse ei tehta ja nõudlus on olemas. Hullu survet ülespoole ka pole. Eks me oleme hinnatasemelt seal 13-16 eurot ruutmeetri kohta, vanemates hoonetes 8-12 eurot. Sõltub hoone kvaliteedist ja kõrvalkuludest.“

„Kui jälgida kinnisvara bürooinvesteringute turgu, peaks olema fookus migratsioonil. Kuidas suhtub riik täna inimestesse, kes väljast tööle tulnud. Mis kvaliteeti tuleb ta siia tegema. See on fookuse koht. Kas jagub inimesi, et teha tööd suurtes büroohoonetes,“ selgitas Karotam, kelle sõnul on viimase 2 aasta jooksul Eestisse tulnud palju kvaliteetset tööjõudu. „Transferewise, Bolt, idufirmad – kõik see võiks olla järgmise kümnendi Eesti majandusmootor. On oluline, et kvaliteetne tööjõud kasvaks.“

Küsimusele, milline võiks olla kinnisvaraturg 3 aasta pärast vastas Tarmo Karotam, et suuremaid ekstsesse turul toimuda ei tohiks. „Võib-olla ehitusfirmadel läheb veidi keerulisemaks leida kasumlikku tööd, mis tähendab, et nad peaksid juba täna omama häid puhvreid,“ lisas ta. Palkade kasv vaadates, seda nii Eestis kui teistes Balti riikides annab kindlust, et ka kinnisvaraturg jääb stabiilseks. „Peaasi, et ei hakata liiga palju laenu võtma, aga ma arvan, et pangad nagunii ei anna,“ arvas Karotam.

Kuula saadet "Kuum tool". Saadet juhtis Allan Rajavee.

Pane tähele!

Tarmo Karotam esineb 10.10 toimuval Ärikinnisvara Halduse konverentsil. Vaata programmi ja pane ennast kirja SIIN!

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474