Autor: Siim Sultson • 30. november 2023

Eksperdid: täna on võimalik saada laenu parematel tingimustel

Enne laenu võtmist kinnisvara tagatisel kaalu hoolega, miks ja milleks ning laenuandjaga tasub koostööd teha teadlikult ja enda riskidega tuleb teha tööd rohkem, märkisid Äripäeva elukondliku kinnisvara saatesarja „Ruutmeetrite taga“ saates Hüpoteeklaen AS juhatuse liige Toomas Paju ja 1Partner Kinnisvara kinnisvarakonsultant Alar Voogla.
1Partner Kinnisvara kinnisvarakonsultant Alar Voogla ja Hüpoteeklaen AS juhatuse liige Toomas Paju.
Foto: Siim Sultson

„Pank tahab laenu anda, aga ta ei taha riski võtta. Riskid on meie eelnevad elu käitumised,“ sõnas 1Partner Kinnisvara kinnisvarakonsultant Alar Voogla ja lisas: „Kui sul on „tequila“ sees meiliaadressis, … siis kui sa lähed panka taotlema sellelt meiliaadressilt, siis põhjenda ette ära, miks sul seal on „tequila“.“

„Me vaatame esitatud taotlustega inimese loal tema tausta, küsime tema kõikide pangakontode kuue kuu väljavõtted. Paraku peame vaatama ka seda, kas raha ei kulu kasiinos või muu hasartmängu peale“ täiendas Hüpoteeklaen AS juhatuse liige Toomas Paju.

Mida teha, kui saada pangalt, laenuandjalt laenutaotlusele negatiivse vastuse?

„Analüüsige, miks, võtke uuesti ühendust, esitage küsimus uue nurga alt uuesti, räägime selle nurga ka lahti, mida sa tegelikult ise ei rääkinud pangale. Ega pank ole sinu isiklik tuttav,“ selgitas Voogla.

Paju analüüsib saates üksikasjalikult laenu elutsüklit ja laenuga ümberkäimist.

Saates tuleb juttu ka optimaalsest laenuperioodi pikkusest, laenuandja ja laenuvõtja vastusest, aga ka kuidas edaspidist laenamist planeerida.

Saatejuht on Kinnisvarauudised.ee toimetaja Siim Sultson.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474