Autor: Juuli Laanemets • 3. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Eesti inimesed ei oska näha oma töö ohutegureid

Kuigi Eestis on tööohutuse osas väljaõppe tegemine kasvanud, on töötajate teadmised töökeskkonna võimalike ohutegurite osas endiselt suhteliselt nigelad.

“Kuna kutsekahjustused  tulevad harilikult pikema aja jooksul , on hädavajalik töötajatele selgitada, miks on vaja end kaitsta müra, vibratsiooni ja bioloogilise ohuteguri eest ning miks on kontoritöötajatel oluline õigesti istuda ja töökoht enda jaoks  õigesti kujundada,“ selgitas Küüdorf. Kõik see algab aga töötajate teadlikkuse tõstmisest ja tööandja soovist töötajaid koolitada töötervishoiu osas.

Kui ettevõttes on palju töötajaid, ei jõua alati töökeskkonnaspetsialist igale töökohale. Seega kui inimesel on olemas teadmised, kuidas näiteks oma töölauda-tooli reguleerida, saab ta ise muuta oma töö mugavamaks ning tervislikumaks. Küüdorf tõi näitena ergonoomilise töölaua ja –tooli, kuna töötasapinna kõrgus ja tööasend on väga olulised. Valesti tööd tehes ehk valesti valitud või katkisel toolil istudes tekivad lisaliigutustest tingitud ülekoormused liigestes ja lihastes ning keha saab suurema koormuse. 

Tervisekontrollidest selgub, et neil, kes töötavad terve tööpäeva sundasendis istudes või seistes, on tugiaparaadi ülekoormuse nähud täiesti diagnoositavad. Loomulikult ei panda kohe välja kutsehaiguse diagnoosi, kuid vajalik on töötaja enda kui ka tööandja kiire sekkumine töökoha ergonoomilsemaks muutmiseks. See probleem on paljudel kontoritöötajatel, kes kaebavad valu  õlavöötme lihastes ja alaseljas ning silmade tervisehäireid. 

„Tihti ei tea tervisekontrolli tulnud inimene, mis nende tervist võib ohustada ega süvene ohuteguritesse piisavalt. Kindlasti ei oska töötaja ise ega tööandja inimese tervisliku seisundit hinnata, selleks on vajalik töötervishoiuarsti kontroll, mille abil saab suunata inimesed ravile või konsultatsioonile perearsti või teiste eriarstide juurde,“ sõnas Küüdorf, selgitades, et nii on ära hoitud töötajate üldseisundi halvenemist, raskemaid tervisehäireid ning isegi surma.

Tema sõnul oleks abiks juba sellest, kui inimesed mõistaksid, et tervise kadumisega kaovad ka sissetulekuvõimalused ning töötaja peab ka ise oma tervisesse tõsiselt suhtuma. „Samas on oluline roll tööandjal, tema peab töötajaid koolitama ja juhendama, mitte ainult tööohutuse osas, vaid ka töötervishoiualaselt. Kas me teame, mida teeb meie organismiga tuuletõmbus, müra või vibtatsioon? Enamasti teatakse, et müra tekitab kuulmislangust, aga palju olulisem on, et müra tõstab vererõhku ja kolesterooli taset veres ning tekitab südame-veresoonkonna haigusi,“ selgitas Küüdorf.

Õpi nägema oma töökeskkonna kitsaskohti läbi asjatundja pilgu

Lähtuvalt seadusandlusest pakub ettevõte töötervishoiu- ja tööohutusalaseid  koolitusi, aitab töötervishoiualase dokumentatsiooni koostamisel, pakub töötervishoiuspetsialisti teenust, aitab läbi viia töötervishoiu- ja tööohutusalast  sisekontrolli ja koostab riskianalüüse ja  tegevusplaane töökeskkonna parandamiseks. Samuti viib läbi töötervishoiu- ja kutsehaigustealast nõustamist.

„Meie põhimõte on pakkuda ettevõttele tasakaalus hinna ja kvaliteedi suhet. Lektorid on professionaalid, omavad kutsetunnistust ja teevad oma tööd südamega. Koolitused toimuvad nii eesti kui ka vene keeles ning lisaks enda hubastele koolitusruumidele oleme valmis soovi korral viima koolitusi läbi ka kliendi juures,“ loetles Küüdorf pakutava teenuse plusse.

Töötajate tervisekontroll toimub Haabersti Tervisekeskuse 3. korrusel, „ Küüdorfi Töötervishoid“ ruumides. 

Küüdorfi sõnul asub Haabersti Tervisekeskus 2 aastat tagasi valminud hoones. „Teenindame kliente väga heades ja tänapäevastes tingimustes. Tervisekontrolli ajal pole vaja lahkuda hoonest, et teha erinevaid uuringuid. Silmade kontroll, röntgenoloogilised uuringud, vereanalüüsid - kõike saame teha ühes  hoones,“ loetles Küüdorf Tervisekeskuse võimalusi. „Teostame tervisekontrolle kõigi ametikohtadel töötavatele inimestele, nagu näiteks kerge ja rasketööstusettevõtete töötajatele, ehitus- ja tee-ehitustöötajatele,  klienditeenindajatele, kontoritöötajatele, toiduettevõtete töötajatele.  Samuti  teeme tervisekontrolli kemikaalide käitlejatele, nagu näiteks kütuse käitlejatele.“

Meie koolitused ja teenused:

töötervishoiu- ja tööohutusalased koolitused,esmaabiandjate koolitused,telfri käitlejate ja tõstukijuhtide koolitused,ehitusplatsi koordinaatori koolitus,töökeskkonna riskianalüüside tegemine, töökeskkonnalane nõustamine,kutsenõustamine,töötajate tervisekontrolli teostamine,meremeestele tervisekontrolli teostamine, teeme tervisetõendeid mootorsõidukijuhtidele,  toidukäitlejatele, meremeestele ja merekooli õppima asujatele, kutsekooli õppima asujatele,  haridusasutuste ja meditsiinitöötajatele.

Alates 2014 aasta maist on luba teha tervisekontrolle meremeestele ja kadettidele, väljastame meremehe tervisetõendit. Oktoobrist 2014 teostame mootorsõidukijuhtidele tervisetõendeid. Meie juurde võivad pöörduda taksojuhid ja kaugsõiduautojuhid, kui soovivad saada tervisetõendit.

Töökeskkonna Haldus OÜ pakub kompleksteenust töötervishoiu ja tööohutuse osas  ettevõtetele ja asutustele ja ka kodanikele. Soovime, et meie kliendid oleksid terved ja töövõimelised ning tunneksid rõõmu heast tervisest.

Täpsem info koolituste kohta: koolitused, töötervishoid.

Content Marketing (CM) ehk sisuturundus on moodne trend kogu maailmas, mille läbi ettevõtted tutvustavad oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. CM artikkel lähtub alati artikli eest tasunud kliendi huvidest ning seal sisalduva info tõesuse eest vastutab klient.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474