Autor: Baltic Logistic Solutions • 28. jaanuar 2022

Laoteenuste tähtsus tänapäeva äris

On vaieldamatu tõde, et iga ettevõtte edu ei sõltu ainult kvaliteetsetest toodetest, meeldivast suhtlemisest klientidega vaid ka tarneahela efektiivsusest. Seda aitavad tagada professionaalne varude haldamine ja õiged ladustamistingimused. Parimate äritulemuste saavutamiseks otsustavad mõned ettevõtted kasutada logistikaspetsialistide pakutavaid laoteenuseid. Vaatame, kuidas laoteenused välja näevad ja millist kasu need ettevõttele toovad.

Mis on laoteenused?

Kõik teavad ilmselt hästi, et ladusid kasutatakse kaupade, tooraine ja muude tarvikute hoiustamiseks. Ladu on tegelikult vajalik tarneahela kõikides etappides alates tooraine kättesaamisest kuni kauba kohaletoimetamiseni. Kõik materiaalse kauba müügiga tegelevad ettevõtted peavad tagama kauba ladustamise ning ladustamise heades tingimustes, et tooted ei rikneks ja säilitaksid kõrge kaubandusliku välimuse. Ja see ei sõltu üldse ettevõtte suurusest: kaupade laoprotsesside eest hoolitsevad nii väikesed kui ka suured ettevõtted, kuid igaüks saab valida erineva kauba ladustamise viisi. Tõsi, et laoteenuste populaarsus praegu kasvab. Edukas äritegevus näitab, et laoteenused aitavad paremini hallata tooraine- ja kaubamahte, rahuldada nõudlust ning keskenduda rohkem teistele ärivaldkondadele, näiteks äritegevuse arendamisele teistele turgudele. Lisaks saavad laoettevõtted vastavalt vajadustele ja eelarvele pakkuda äritegevusele kõige paremini sobivaid teenuseid.

Ladude klassifikatsioon

Müüki vajavad ettevõtted vajavad sageli mitut tüüpi ladu. Enamasti kasutatakse ladu tooraine ladustamiseks, teised pooltoodete või valmistoodete ladustamiseks. Olenevalt laos hoiustatavatest toodetest saab need jagada kergestisüttivate toodete, ehitusmaterjalide, varuosade, kiirestiriknevate toodete, väikematerjalide ladudeks. Kaupade hoiualasid saab liigitada ka nende iseloomu järgi: vabaõhulaod, tööstushooned, keldrid, angaarid, külmikud jne. Mis puudutab ladude asukohta, siis need võivad olla kesksed, piirkondlikud ja transiitlaod. Seega on kõige olulisem teada selgelt, milliseid salvestusteenuseid on vaja ja valida vastavalt sellele sobivaim teenusepakkuja.

Mis kasu on laoteenustest ettevõtetele?

Laoteenused aitavad ettevõtetel riske vähendada ja inventari tõhusalt hallata. Seega, kui Teil ei ole piisavalt teadmisi, kogemusi või isegi varustust kaupade ladustamise teostamiseks, saad kasutada logistikaettevõtete pakutavaid laoteenuseid. Siin on mõned nende teenuste eelised:

Kaupade keskladu

Koht, kus saab hoida nii toorainet kui ka tooteid, aitab vähendada tootmisvahet ja muudab inventari haldamise lihtsamaks. See tähendab, et ettevõtetel on lihtsam tarnijatelt tootmismaterjale vastu võtta, neid ladustada, tooteid toota, koguseid hallata ja klientidele saata. Keskne laokoht säästab aega ja raha kaupade ühest kohast teise teisaldamisel. Loomulikult on hädavajalik koguda kokku strateegiliselt mugav ja ettevõtte vajadustele vastav laokoht. Näiteks kui tegelete rahvusvahelise kaubandusega Balti riikide vahel, võib olla kasulik omada ladusid riikide suuremates linnades – Tallinnas, Riias ja Vilniuses. Vahepeal oleks vaja meresadama lähedal asuvat ladu, kui tooraine või kauba transportimiseks on vaja veetransporti.

Parem tellimuste töötlemine

Kui kliendid tellivad kaupa, soovivad nad oma ostud kätte saada võimalikult kiiresti. Selle vajaduse rahuldavad kvaliteetsed laoteenused. Lao logistikaspetsialistid jälgivad ja täiendavad laoseisu järjepidevalt, et saaks kohe peale tellimuse saamist alustada. Vastasel juhul on tellimusi palju keerulisem töödelda. Lisaks tagab hästi valitud laokoht kaupade kiirema transpordi lõppsihtkohta.

Tõhus kaupade liikumine

Tavaliselt saavad laoettevõtted pakkuda täiendavaid transporditeenuseid. Mõnikord pakub neid sama ettevõte ja mõnikord on neil usaldusväärsed partnerid. See tagab, et kaubad, mis tuleb klientidele saata, liiguvad palju kiiremini ja sujuvamalt. See viis säästab aega, raha, inimressurssi ning kaubaveoprotsess kulgeb tõhusalt. Veelgi enam, mida geograafilisemalt asuvad laod, seda suurem on veoautode põhjustatud saaste vähenemine.

Parem riski haldamine

Tõenäoliselt pole müügiettevõtet, mille müük kunagi ei langeks, vaid kasvab pidevalt. Nii toormetellimuste järsk hüpe kui ka nende langus tekitab ettevõtetele palju muret ja probleeme. Tõhus laoteenuste süsteem võib aga aidata ära hoida kahjusid, mis on tingitud tellimuste täitmata jätmisest või defektsete toodete äraviskamisest, mida hoitakse liiga kaua. Laoettevõtted arvestavad ettevõtluse vajadustega, arvestades lao vajadusi, kas on vaja laopinda vähendada või vastupidi suurendada. Lisaks võimaldavad kaasaegsed laosüsteemid jälgida tellimuste arvu, laoseisu laos ning ennustada tellimuste kõikumisi. Samuti tuleb meeles pidada, et laod on nüüd varustatud spetsiaalsete süsteemidega, mis hoiavad stabiilset temperatuuri. Isegi kui kiiresti riknevaid tooteid ladustada, võivad need püsida pikka aega kvaliteetsed.

Miks valida laoteenus?

Laoteenused võivad aidata kaubandusettevõtetel edu teenida. Õige laolahenduse valimine võib sujuvamaks muuta laohaldust, vastata paremini klientide vajadustele ja tõsta tarneahela efektiivsust. Koostöö laoettevõtetega on eriti aktuaalne neile, kes ei soovi ise tegeleda erinevate laoasjadega või soovivad keskenduda rohkem muudele ärivaldkondadele, näiteks ettevõtluse arendamisele uutes piirkondades.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474