Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus [email protected] • 18. august 2023

Hea arhitektuuribüroo on sillaks arendaja ja kogukonna soovide vahel

Kontsept Arhitektuuribüroo OÜ arhitektid mõtlevad projekte luues alati arendaja soovide kõrval ka nii hoone lõppkasutajatele kui ka naabritele ja kogukonnale. „Arhitekti ülesanne on oma tööga ühiskonnale midagi tagasi anda,” ütleb büroo üks asutajatest, arhitekt Kaidi Põder.
Kaidi Põder, arhitekt

Kontsept Arhitektuuribüroo seni selle aasta üheks suurimaks projektiks on koostöös Sirkel ja Malliga võidetud väärtuspõhine ideekonkurss Tallinna Lasteturvakeskus Rivi tänaval. „Tervendav arhitektuur on meile väga südamelähedane. Seega püüdsimegi projekteerida hoone inimestele, kellel on vaimselt keeruline, aga kes leiaksid turvakodust vajaliku turva- ja kodutunde,” räägib Põder.

Nii on Rivi tänavale kerkiv turvakeskus kavandatud ühtaegu suletu ja avatuna, kinnise sisehooviga, rahulikes pastelsetes toonides ning võimalikult palju puitu kasutades. Põder nendib, et selliseid projekte on äärmiselt silmiavav teha: õppides palju ühiskonna ning inimeste kohta, peab leidma lahendusi, kuidas neid läbi arhitektuuri toetada ja ühiskonnale oma tööga midagi tagasi anda. „Võib öelda, et pealinna laste turvakeskus peegeldabki just seda arhitektuuri, mida soovime teha: inimesi toetav, mõnus ning funktsionaalne,” kirjeldab ta.

Lisaks on Kontsept Arhitektibüroo kavandi järgi valmimas Tallinna lähedal üks eralasteaed ning võimalusel osaletakse kõigil sotsiaalvaldkonda ja avalikku sektorit puudutavatel riigihangetel. Riigihangete puhul, eriti Tallinna Linnavara Ameti hangetel on arhitekti sõnul positiivne külg see, et arvestatakse nii hinda kui arhitektuurset ideed, mõlemat 50% ulatuses. Lisaks tunnistab ta, et riigihanked annavad hea võimaluse põnevaid projekte teha. Neid on küll viimasel aastal vähemaks jäänud ning seetõttu on konkurents tihedam.

Franzia restoran, Narva-Jõesu

Saatan peitub detailides... ja arhitekti suhtlemisoskuses

Viimasest projektidest rääkides toob Põder välja Viljandis Ugala teatri vahetus läheduses asuva silmapaistva ja samas tundliku joonega korterelamu, mis saab varsti ehitusloa. „Arendaja usaldus on väga oluline. Ainult koostööna saavad sündida väga head projektid. Lisaks loomingulisusele on oluline ka äriline pool ja tähtaegade järgimine. Soovime, et kõik osapooled saaksid meie loodud projektidest maksimumi.”

Vahel juhtub, et projekti menetlus pikeneb asukohast tulenevatest väljakutsetest. Sellised situatsioonid, kus naaberkinnistu omanikud arvavad, et „võib ehitada, kuid mitte minu tagahoovi“, tekitavad parasjagu peavalu nii arendajale kui ka projekteerijale. Kontsept Arhitektuuribüroo arhitektid püüavad alati naabrite ning kogukonna ettepanekuid võimalusel arvestada. Kui viisakalt ja koostööaldilt suhelda, siis leiab alati kompromissi arendaja ja avalikkuse huvi vahel.

Põdra sõnul peab olema arhitektide üks omadus olla avatud meelega. „Võtame heal meelel vastu ka raskeid ülesandeid, et endale väljakutseid esitada. Meil on ette tulnud objekte, kus on eelnevalt töö seisnud aastaid, kuid meie sekkudes oleme seal tänu oma avatusele ja professionaalsele suhtlusele saavutanud edu. Oleme suutnud oma eskiisidele saada positiivse vastuse seal, kus on neid korduvalt tagasi lükatud. Saatan peitub detailides ning suhtlemisoskuses. Meie töö on olla lüliks erinevate osapoolte ehk arendaja, kohaliku omavalitsuse ja naabrite vahel.”

Papli tee, Harku vald eramu

Oodatud on ka pakkumised projektidele väljaspool Eestit

Põder möönab, et tänu õpingutele välismaal on neil koos büroo teise omaniku Margo Koppeliga palju kontakte erinevatest riikidest. „Tänu tutvustele oleme saanud teha koostööd arhitektidega üle Euroopa, see avardab maailmapilti ning silmaringi,” selgitab Põder.

Ta lisab, et nende suuremaks eesmärgiks on olla kõrge konkurentsivõimega kontseptuaalne arhitektuuribüroo ning seejärel laiendada koostööd naaberturgudele „Tegelikult on Eestis oma ettevõttega alustada ikka võrreldes vana Euroopaga kerge. Näiteks minu mentor Itaaliast on äärmiselt imestunud, et oleme nii noorena jõudnud nii kaugele ja teeme mastaapseid hooneid. Tema on omal alal töötanud paarkümmend aastat ning ei olegi veel nii suuri projekte veel teha saanud. Teine hea tuttav on öelnud, et Prantsusmaal ei saaks ta poole aastaga büroodki avada. Meil on kergem kaugemale jõuda ja suurematele asjadele ligi pääseda jõuda, sest oleme väikesed ning meil on kergem tutvusi luua. Ja loomulikult tuleb ka ise tubli olla.”

Veski 5, Kiili vald stock-office

2023. aasta eripärad: palju hinnapakkumisi, klientide kõhklused ja büroo kolimine

Kontsept Arhitektuuribüroo on tänavu esimese poole aasta jooksul teinud rohkem hinnapakkumisi kui eelmise aasta jooksul kokku. Samas on palju tekkinud pisemaid projekte ning läbirääkimisprotsessid on veninud pikemaks. „Aina sagedamini jääb kliendi otsus tulevikku, tahetakse korralikult järele mõelda ja olla äriplaanis 100% kindel,” ütleb Põder. „Täna võiks öelda, et erakliendid on julgemad ja ärikliendid on otsuste tegemisel pigem konservatiivsemad. Kliendid on ka öelnud, et nende kindlameelsust mõjutab Ukrainas toimuv sõda ja euribori jätkuv tõus.”

Ta lisab, et samas ei ütle nende büroo suurte tööde kõrval sugugi ära ka pisemate projektide tegemisele. „Väga tore on teha ka väikesemaid projekte, näiteks eramaja paindlik projekteerimine pakub palju hingele ning anna võimaluse laskuda detailidesse.“

Muudatused on toimunud ka Kontsept Arhitektuuribürool – ettevõte kolis Maakri tänava kontorist Tartu maantee 82 asuvasse Worklandi majja. Uus kontor on suurem, avaram ja uhkem ning nüüd on bürool võimalik kasvada suuremaks.

Kontsept Arhitektuuribüroo on projekteerinud hulga põnevaid objekte alates eramutest ja korterelamutest kuni ärihooneteni, logistikakeskusteni ja lasteaedadeni. 2022. aastal esitati büroo koguni kolme projektiga Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu Aasta puitehitise võistlusele ning nende Vaikuse Põik eramud Viljandis valiti parimaks väikearendusprojektiks.

Kontsept Arhitektuuribüroo OÜ

Tartu mnt 82, Tallinn

tel +372 5560 9301

e-post: [email protected]

www.kontsept.ee

Teaduse 14a, Saku vald kohvik-ärihoone
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474