Autorid: Bondora, Digitaalne Turundus • 1. oktoober 2023

5 tähtsat sammu kinnisvara sissemaksu kogumiseks

Foto: Cristi Lucaci, depositphotos.com
Kas plaanid osta lähitulevikus oma esimese kodu? Või soovid hoopiski investeerimise eesmärgil kinnisvara soetada? Olenemata eesmärgist võib esmase vajaliku sissemakse kogumine tunduda hirmutavalt suur ülesanne.

Sõltuvalt silmapiiril oleva kinnisvara väärtusest võib selle sissemakse küündida mitmekümne tuhande euroni, milleni jõudmine nõuab paratamatult distsipliini, kannatlikkust ja tarku rahalisi otsuseid.

Järgnevalt toome välja 5 peamist sammu, mis ei aita küll tingimata üleöö tuhandeid eurosid leida, kuid on see-eest vundamentaalsed asjad, mida järgides võid olla kindel, et varem või hiljem ka loodetud rahasummani jõuad.

1. Analüüsi enda finantsseisu ja sea eesmärk

Nii ebahuvitavana, kui see samm ka ei kõlaks, siis enne kui saab kinnisvara soetamise mõttega üldse edasi liikuda, on mõistlik vaadata otsa oma finantsidele. Sealt tuleb ka esmane reaalsuse kontroll, kas praeguse palga ja finantskohustuste juures on miljonieurone Viimsi tipus asuv eramaja mõttekas rahaline väljaminek, või oleks siiski alguses mõistlik osta midagi jõukohasemat.

Vaata üle enda pangakontodel olevad rahad. Kui plaanid soetada kinnisvara koos elukaaslase või mõne sõbra-tuttavaga, siis arutage omavahel avameelselt rahalistest võimalustest ja pange paika kindel number, millises väärtuses kinnisvara oleksite valmis soetama. Ja seejuures ei tasu ära unustada ka kodu sisustamisega kaasnevaid kulusid! Üldiselt tasub siinkohal pigem ala- kui ülehinnata oma rahalisi võimeid.

2. Koosta ja järgi eelarvet

Järgmise sammuna tuleb hakata terava luubiga oma rahavooge jälgima. Selle jaoks on kõige mõistlikum luua endale eelarve, mis aitab raha liikumist paremini analüüsida.

Eelarve saab luua nii ise Excelis graafikuid joonistades kui kasutada ka erinevaid mugavaid äppe ja veebirakendusi, mis suure osa tööst sinu eest ära teevad. Kui moodsad äpid ei ole päris sinu teema ja sooviksid must-valgel tabelis numbreid näha, siis investor Marko Oolol on lihtne, aga väga põhjalik eelarvestamise tabeli tööriist, mida on alustaval investoril või kodu ostuks rahakogujal igati hea kasutada.

3. Vii igapäevased (ebavajalikud) kulutused minimaalseks

Kui eelarve on paigas ja tulud-kulud kirja saadud, tuleb hakata vaatama, mis iga kulurea taga tegelikult peidus on. Tihti leiab sealt oste, mis on tehtud emotsiooni ajendil või mõnel muul mitte kõige ratsionaalsemal alusel. Kahjuks võib niiviisi elades märkamatult sadu ja sadu eurosid igakuiselt tuulde lennutada, mida tegelikult saaksid hästi oma kodu sissemakse fondi koguda.

Mõned nipid igapäevaste kulutuste vähendamiseks:

●Käi toidupoes täis kõhuga. Nii on väiksem võimalus, et mõni kommi- või krõpsupakk või lihtsalt järjekordne soodushinnaga toidukaup ostukorvis maandub.

●Enne emotsiooniostu tegemist võta üks ööpäev selle mõtte seedimiseks. Tihtipeale emotsioon vaibub ja saad aru, et antud riideeset või tehnikavidinat ei ole ikkagi vaja.

●Linnas liiklemiseks kasuta takso asemel ühistransporti.

●Võta toidupoodi kaasa enda poekott, kuhu toidukaubad laduda.

●Vaata üle oma interneti-, televisiooni-, panga-, jõusaali- ja muud paketid. Loobu neist, mida sa ei kasuta. Leia soodsamaid alternatiive (kvaliteedis kannatamata!) asjadele, mida päriselt kasutad ja vajad.

4. Vaata üle oma finantskohustused

Pärast seda, kui oled kuluderead üle vaadanud ja oma „ämbris“ augud ära lappinud, kust seni vesi (loe: raha) on välja voolanud, siis käi kriitilise pilguga üle ka praegused rahalised kohustused.

Võib-olla on sul mõni laen, mille võtsid emotsiooni ajendil mitte just kõige soodsamatel tingimustel. Võib-olla on sul üle võimete käiv autoliising, millest saaksid tõenäoliselt loobuda või seda märgatavalt vähendada. Vaata üle kõik oma laenud, sest on võimalik, et ebasoodsad laenutingimused röövivad sinult igakuiselt raha.

Nipp! Kas teadsid, et laene on võimalik ka refinantseerida? Lihtsustatult tähendab see seda, et uus laenuandja maksab sinu eest ise praegused laenud ära ja sinu kanda jääb vaid üks, soodsamatel tingimustel laen uue laenuandja juures.

5. Suurenda oma sissetulekuid

Igaühel meist on oskusi, mis võivad meile endale tunduda pealtnäha iseenesest mõistetavad ja loomulikud, kuid kellegi teise jaoks võivad need osutuda väga väärtuslikuks. Seega, miks mitte kasutada oma oskusi ja igaõhtust teleka vaatamise aega hoopiski enda sissetulekute kasvatamiseks?

Lühike mõtteharjutus! Võta paber ja pastakas või ava nutiseadmes märkmete rakendus ja tee ajurünnak. Pane kirja vähemalt 25 võimetekohast tegevust või teenust, mida võiksid kasvõi juba homme inimestele osutama hakata.

Küpsetamine, koristamine, muru niitmine, Exceli või Wordi kasutamine, kooliõpilastele füüsika või keemia õpetamine, vabakutselisena blogipostituste kirjutamine, sotsiaalmeedia haldamine, aiatööde tegemine, koertega jalutamine, videote monteerimine, personaaltrennide andmine, õmblemine ja kodulehtede loomine on vaid käputäits teenuseid, mille järele on turul nõudlus. Tähtis on vaid endast kui spetsialistist märku anda ja sobivad kliendid üles leida.

Sama rada on astunud ja astuvad siiani ka paljud Eesti investorid ja finantsblogijad, nagu nt Rahakratt ja Kristi Saare, kes ei ole oma rikkusteni jõudnud ainuüksi palgast ülejäävat raha investeerides, vaid pidevalt mitmeid eri projekte ja töid tehes ning oma vaba aega sissetulekute suurendamiseks kasutades.

Tänapäeval on lõputult võimalusi. Kui raha kasvatamine on sinu prioriteet, siis on soovitatav selle nimel ka rohkem pingutada, kui enamasti tavaks on.

Boonusnipp

Eelmainitud nipid raha säästmiseks ja teenimiseks on vundamentaalsed tegevused selleks, et vajalik rahasumma kodu sissemakseks kokku koguda. Kuid veelgi tähtsam nende nippide lihtsalt teadmisest on neid ka päriselt oma elus rakendada.

Teadmised on vaid potentsiaalne jõud. Tõeline jõud peitub järjepidevalt tegutsemises. Alusta väikestest sammudest, kuid alusta juba täna. Nii võid olla kindel, et varem või hiljem jõuad ka oma unistuste kinnisvara soetamiseni.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474