Autor: Kristi Kool • 12. september 2019

Kinnisvara korrashoiufirmade TOP: nutikalt tööjõupuuduse vastu

TOPi etteotsa jõudis vanade tegijate kõrval ka esmakordselt tabelisse pääsenud ettevõtteid. Tabelist nähtub, et hästi läheb neil, kes eristuvad teenuste poolest ja neil, kes suutnud ühel või teisel viisil lahendada sektori suurima kitsaskoha – tööjõupuuduse.
Ermeesia kontoris asuvale ekraanile kuvatakse objektil tehtud tööd üksikasjaliku infoga. Andmeid vaatavad juhatuse liikmed Priit Laug ja Kätlin Tamme
Foto: Kinnisvarauudised

Kinnisvarahaldajate ja hooldajate TOPis on esikohal Ermeesia OÜ, mille käive küündis 2018. aastal üle 4,2 miljoni euro ja kasum rohkem kui 353 000 eurot. Ärikinnisvarale spetsialiseerunud Ermeesia eristub laia teenusevaldkonna poolest, kuid ettevõtte juhatuse liikmed Priit Laug ja Kätlin Tamme on seda meelt, et mulluse edu taga on uuendused personalisüsteemis ja digitaliseerimine.

„Muutsime oma ettevõtte struktuuri selliselt, et tekkis laiapõhjaline juhtimine. Meil on avar tööpõld, pakume muu hulgas tehnohaldust, energiamajanduse teenust, projektijuhtimist, mistõttu on meil palju osakondi, mida juhivad parimad oma ala eksperdid. Ettevõtte administratiivpool suhtleb osakonnajuhtide ja objektidel töötavate inimestega. Samuti toimib paralleelne suhtlemine osakondade vahel,“ selgitab Kätlin Tamme töökorraldust, kus puudub üks suur käsutav juht.

Paralleelselt organisatsiooni personalisüsteemi reformimisega alustas Ermeesia tööprotsesside digitaliseerimist.

Kokkuvõttes vähenes digitaliseerimisprotsesside kasutuselevõtmisega oluliselt bürokraatia, sest kõik inimeste töötunnid, tehtud tööd, selleks varutud materjalid ja teenitud töötasu sisestatakse pidevalt süsteemi.

„Tegevused on täpselt paigas, töö kiirem ja tõhusam, kulud väiksemad, sest vead avastatakse kiiremini. Firma suudab rohkem ja sealjuures pole meil tõusnud töölolevate inimeste arv, vaid tegevuse efektiivsus,“ hindab Laug. Pikemat lugu Ermeesia digipöördest saab lugeda SIIT.

Väikses kohas saab kiiremini tuntuks

Veidi alla nelja aasta vanune Hiiumaa ettevõte Korrashoid OÜ teenis 2018. aastal 0,74 miljoni eurose käibe juures 57 448 eurot tegevuskasumit. Ettevõtte juht Aivar Kõrm tõdeb, et eelmine aasta tõi juurde palju uus kliente ja seeläbi kasvas firma tuntus. 15. kohale platseerunud firma on korrashoidjate TOPis esimest korda.

Valdkonna suurim mure – tööjõupuudus, on tuttav saartelgi, kuid Kõrmi sõnul on siiani hakkama saadud. „Arvestades meie töö iseloomu, saame olla paindlikud tööaja suhtes, mis annab võimaluse tööd pakkuda erinevatele gruppidele – pensionärid, vähenenud töövõimega isikud, õpilased. Me osutame koristusteenust ka saarte ja mandri vahel sõitvatel parvlaevadel ja seal on võimalik käia inimestel üle Eesti, sest töö on graafiku alusel.“

Omaette maanurgas tegutsemisel on nii head kui halvad küljed. „Väikses kohas on meie tuntus oluliselt suurem kui suurlinnades ja info ettevõtte tegevuse kvaliteedist levib klientide seas palju kiiremini. Samas on firmal arenemisvõimalused tagasihoidlikumad kui Tallinnas ja Tartus. Uut kinnisvara ehitatakse saartele tunduvalt vähem ja seega on ka meie uute potentsiaalsete klientide hulk piiratud,“ kinnitab Kõrm.

Ta julgustab neid, kes veel ise oma kinnisvara hooldavad ja koristavad, üle minna teenuste sisseostmisele: „Sellega saab vabaneda mitmetest murekohtadest, näiteks millega ja kuidas koristada, sest tuleb arvestada tänapäevaste pinnakatete eripärasid ja hooldusnõudeid. Lisaks pole vaja muretseda, kust koristajale asendaja leida, kui ta juhtub haigeks jääma või soovib puhkusele minna. Ettevõtetel jääb oluliselt rohkem aega tegeleda oma põhitegevusega.“

PANE TÄHELE!

Juba 10. oktoobril toimub T1 Cinamonis Ärikininnisvara halduse konverents.

Jagame järgimist väärt kogemusi ja nõuandeid, pakume vastuseid põletavamatele küsimustele kinnisvara korrashoiu valdkonnast.

Vaata kava ja esinejaid ning registreeru SIIN

ISS Eesti vahetab 5 kuu pärast nime

28. kohale jõudnud ISS Eesti AS tegevjuhi Mikk Sillamaa sõnul on ettevõte viimastel aastatel jõudsalt arendanud ärihalduse ja tehnohoolduse teenuseid ning plaan on jääda turul edasi antud teenuse suunanäitajaks ja seda edasi arendada. Kinnisvarauudised kirjutas juulis, et ISS Eesti sai uued omanikud, kes kõik on seotud kinnisvarafirmaga Colonna. „Uued omanikud toetavad senist juhtkonda ning nende eesmärki kasvatada koduturul veelgi ettevõtte usaldust ja kvaliteeti,“ teatas ettevõte siis.

Tulevikus on plaanis ettevõtte nimemuutus. „ISS Eesti nime võime kasutada veel järgmised 5 kuud. Seejärel tuleb ettevõte välja uue nimega,“ kinnitas Sillamaa Kinnisvarauudistele. Tema sõnul toimuvad kinnisvara korrashoiu sektoris hetkel huvitavad arengud ja mitmed ettevõtted vahetavad omanikke. „Usun, et see selle tulemusel toimuvad turul positiivsed arengud nii teenuste arendamisel, kui ka kvalitatiivselt.“ ISS Eesti AS on Eesti suurim kinnisvara haldamist, hooldamist ja erinevaid puhastusteenuseid pakkuv ettevõte, mis annab tööd ligikaudu 1500 inimesele ja teenindab rohkem kui 700 äriklienti ja üle 20 000 korteri üle kogu Eesti. ISS Eesti teenis 2018. aastal 19,54 miljoni eurose käibe juures 0,78 miljonit eurot tegevuskasumit.

NB! KORRASHOIUFIRMADE RAPORT

Haldus- ja hooldusfirmade konkurentsiraport annab täieliku ülevaate valdkonna ettevõtete konkurentsivõimest. Analüüsitud on ettevõtete viimase viie aasta majandusnäitajaid, mille põhjal on välja toodud valdkonna arengutrendid ja ettevõtete pingeread.

Tekkis huvi? Raporti leiad SIIT

Välistööjõu asemel tehnoloogia

Nii äri- kui elukondlikku kinnisvara hooldav CityHaldus on suunaks võtnud investeeringud tehnoloogilistesse lahendustesse. „Tegeleme pidevalt ettevõtte arendamisega,“ kinnitab CityHaldus OÜ juhatuse liige Heikki Lind. Ettevõte saavutas TOPis 19. koha.

„Tänases turu tingimustes on tegevuse laienemise võimalus kas konkurente üles ostes, või aktiivne müügitöö kinnisvara omanikele. Vaatame selles osas turu peal ringi ning tegeleme samas aktiivse müügitööga. Loomulikult tegeleme pidevalt samuti ettevõtte arendamisega,“ tutvustab Lind tulevikuplaane.

Heikki Lind tunnistab, et nagu kõiki teisigi ettevõtteid mõjutab ka CityHaldus OÜ-d tööjõu puudus. „Ettevõte seisab silmitsi valikuga kas investeerida uutesse tehnoloogiatesse, kasutada võõrtööjõudu või muuta ning kohandada pakutavat teenust uute oludega. Meie oleme valinud uued tehnoloogiad ja teenuse kohandamise uute oludega. Viimane ei tähenda et annaksime järgi teenuse kvaliteedis, me otsime uusi lahendusi kuidas teenust efektiivsemalt pakkuda, mida võimaldavad näiteks paberilt digitaalsetele vormidele üleminek, NFC tehnoloogia, asjade interneti kasutus ning andmete kauglugemine.“ CityHaldus OÜ teenis 2018. aastal 1,38 miljoni eurose käibe juures 0,19 miljonit eurot tegevuskasumit.

LOE: Kinnisvarahaldajate ja hooldajate TOP on täies mahus avaldatud Kinnisvarauudiste erilehes ja Äripäevas!

KUIDAS SÜNNIB VALDKONNA TOP?

Ettevõtted seati pingeritta kuue näitaja põhjal.

Arvutamise aluseks võtsime 2018. aasta müügitulu, müügitulu kasvu võrreldes 2017. aastaga, 2018. aasta ärikasumi, ärikasumi kasvu võrreldes 2017. aastaga ning aasta 2018 rentaabluse ja varade tootlikkuse.

Iga näitaja põhjal reastati edetabel, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte.

Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte

Kui ettevõtet TOPis pole, siis ei olnud ettevõttel aktiivset majandustegevust kahel täielikul majandusaastal (2017–2018), ettevõtte viimase aasta või kahe viimase aasta keskmine omakapital oli negatiivne, ettevõte oli TOPi koostamise hetkel kustutatud, likvideerimisel või pankrotis, ettevõttel on suured maksuvõlad või polnud tema majandusaasta aruannet edetabeli koostamise ajal äriregistris. Emaettevõtte andmete konsolideerides tütarfirmad samas edetabelis osaleda ei saa.

Kui ka sinu ettevõte on TOPi pääsenute seas, saad vastava sertifikaadi soetada SIIT

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474