8. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteri ostuks miljonilaenu võtjaid vähe

Lihtsad arvutused näitavad, et Eestis jääb järjest vähemaks inimesi, kes saavad endale lubada miljoneid kroone laenu võtta, aga pole seda veel teinud. Seetõttu ei leia kinnisvaraarendajad järgmisel aastal müüki tulevatele tuhandetele korteritele enam ostjaid, mis langetab kinnisvara hinda.

Järgmisel aastal juhtub see, mida arendajad uute kortermajade ehitamisel kardavad: nende miljoneid kroone maksvatele korteritele ei jagu ostjaid ja hindu tuleb alla lasta, kirjutab Äripäev.

Detsembri esimesel päeval korraldas Rime Kinnisvara Tallinnas Luha tänava renoveeritud kortermajas kliendipäeva, kus ostjatele oli välja pakkuda erakordne präänik: ruutmeetri hind oli keskmiselt 1500 krooni alla hinnatud. Korteri pealt tegi see võitu kuni 100 000 krooni. Hinnatõusu ajal erandlik otsus oli kantud põhjusest, et müük ei lähe: suvel müüki pandud 60 korterist on müüdud või broneeritud vaid kaheksa. Tegemist pole paberist korteritega, vaid maja on valmis: koli sisse.

Lihtsad arvutused näitavad, et juba järgmisel aastal jäävad uued korterid ja majad arendajatele kätte, sest ostjaid lihtsalt pole enam. Potentsiaalseid miljonilaenu võtjaid on jäänud mõni tuhat peret ja võitlus iga uue ostja nimel läheb kuumaks nii pankades kui ka maaklerite seas. Üksi elavad inimesed on uute korterite ostmisest juba praegu enamasti tõrjutud.

Praegu on eluasemelaenudega Eestis seotud pea iga kolmas maksumaksja ehk 200 000 inimest. Uued korterid maksavad Tallinnas 2-3 mln krooni, majad 4-5 mln krooni. Et neid osta, tuleb ka omaosaluse korral võtta laenu miljon krooni ja rohkem.

Näiteks, kui võtta pangast 2 mln krooni laenu, tuleb järgmised 25 aastat maksta pangale iga kuu 17 000 krooni - nagu tegi üks noor pere äsja selleks, et kolida Lasnamäe 3toalisest korterist Tallinna lähedale seitse aastat vanasse ridaelamusse.

Maaklerite sõnul tulevad kliendid pankadest järjest rohkem eitusega tagasi. "Praegu on hea nädal, kui ühe uue korteri saad müüdud," räägib Merko ehitatavas Kolde tänava majas kortereid müüv maakler Marje Soosaar. "Laen sõltub sellest, millise palgaga on tegemist. Need on ekstra inimesed. Ekstra inimesed on otsa hakanud lõppema."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474