21. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanhanen: Viru Poja keskkonnamõjude aruande tulemused on äärmiselt subjektiivsed

AS Uus Viru juhatuse liige Yrjö Vanhanen leiab, et Viru Poja keskkonnamõjude aruande tulemused on äärmiselt subjektiivsed ja ettearvatud.

Vanhaneni sõnul näitavad dokumendid, et Viru Keskuse arendajad on täitnud kõiki linnavalitsuse poolt ette kirjutatud keskkonnanõudeid, mis olid sisse kirjutatud juba konkursi tingimustesse. Linnavalitsuse tellimusel keskkonnauuringu läbi viinud firma tunnistas möödunud sügisel ka Äripäevale, et ei oleks soovinud antud uuringut läbi viia.

„Rõhutan veel kord, et Viru Keskuse, bussijaama ja juurdeehitise rajamiseks on arendaja kõiki tingimustes esitatud nõudeid täitnud. Kõik muu on tõlgendatav poliitilise populismina,” lausus arendaja esindaja Yrjö Vanhanen ning lisas, et tegu on linna poolt tellitud projektiga, linn kirjutas ette tingimused, mida on täidetud.

„Väide, et ühel hoonel, mille põhjapindala on 19x20 meetrit, on suured mõjud linnaruumile ja kultuurikeskkonnale, aga ka sotsiaalsele keskkonnale ja looduskeskkonnale, tunduvad pigem otsitutena, eriti arvestades mujal Tallinna kesklinna ehitustandritel toimuvat,” kommenteeris otsust ASi Pontos direktor Yrjö Vanhanen. „Oleme arendamisel jälginud kõiki Eesti seaduseid ning meile ette nähtud tingimusi, nagu näitas ka septembrikuine kohtuotsus.”

Keskkonnanõuded olid sisse kirjutatud juba Tallinna linnavalitsuse esitatud konkursi tingimustesse Viru Keskuse, maa-aluse bussijaama ning hotelli juurdeehitise rajamiseks ning arendaja on kõiki esitatud nõudeid täitnud. Viru poja arendaja kaebas linna ehitusloaga venitamise tõttu kohtusse juunis 2006. Eelmise aasta sügisel tunnistas ka kohus linnapoolse venitamise ehitusloa väljastamisega ebaseaduslikuks.

Keskkonnauuringute riigihanke võitja, Tartu firma Hendrikson OÜ omanik Heikki Kalle rääkis eelmisel sügisel Äripäevale, et tegelikult ei tahtnud nad seda hanget võtta ega osalenud, kuid linn pakkus neile ikkagi osavõttu seni, kuni nad nõustusid. Tavapraktikas linnavalitsus ühele hotellile keskkonnauuringuid ei telli.

1996. kuulutati linna algatusel välja Viru Keskuse arendamise konkurss, et leida lahendus linna keskse ruumi ning bussiliikluse korrastamiseks. Võitnud kavandi detailplaneering, mille üheks osaks oli ka Viru Poeg, kehtestati 6. mail 1999 linnavolikogu otsusega nr 104. Viru Keskus valmis aastal 2004, välja ehitamata jäi veel detailplaneeringuga kinnitatud Viru Poeg. Valmis ehitatud Viru Keskust ning bussijaama, peetakse üheks Eesti kõige edukamakas avaliku ja ärisektori ühisrajatiseks.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474