15. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ASA klientide vara sulas peenrahaks

Sajad ASA Kindlustuse kliendid saavad pankrotist vähem raha, kui kulub pangaülekandeks. Veidi üle 100 krooni ootab pankrotipesas ka kindlustusseltsi kunagist omanikku Leonid Apananskit.

"Siin ei saa ma omaloomingut teha," kostis ASA Kindlustuse pankrotihaldur Toomas Saarma vastuseks Äripäeva küsimusele, kas nii pisikesi summasid on mõtet üle kanda ning kas võlausaldajad selleks ka oma pangakontot pakkuma tulevad.

Fakt on, et pankroti tõttu kahanes 41 kindlustuskliendi raha 1 kroonist väiksemaks. Alla 2,5 krooni ehk vähem kui maksab Hansapanga-sisene rahaülekanne, on haldurilt saada 282 kindlustusvõtjal. Alla 10 krooni jäi seltsi makstud rahast järele 1600 eraisikul ning firmal.

Saarma märkis, et neile, kelle pangakonto numbrit ta teadis, on raha juba ammu välja maksnud. Pärast ligi 4000 nime internetis avaldamist pöördub tema poole iga nädal üks-kaks inimest. "See on toimunud hästi kaootiliselt," rääkis Saarma.

SEB Ühispank kommenteeris eile, et on 25 krooni ja 66 sendi ülekandmiseks oma kontonumbri edastanud.

Pankroti lõpetamist ei takista see, et osa ASA Kindlustuse nõudeid on veel müümata ning raha välja maksmata, selgitas Saarma.

Viimastel kuudel korduvalt enampakkumisel olnud ASA nõuded võivadki aga müümata jääda. "Kas pole hind sobiv või pole keegi kaubast huvitatud," sõnas Saarma. "Ega elus pole kõikidele asjadele ostjat ja ühe krooniga ka ära anda ei tasu."

Teisalt võib huvi puudust põhjustada see, et võlgnikel ei ole müügikõlbulikku vara. Samas pole kriminaalasja raames esitatud 2,4 miljoni kroonine tsiviilnõue ASA endiste töötajate Sergei Netšajevi ja Tatjana Šulepova vastu veel kohtulahendini jõudnud.

ASA Kindlustuse pankrotiprotsessis oli tunnustatud nõuded 103 960 081 krooni eest. Neid rahuldati vaid 2,3 protsendi ulatuses.

Ehkki raha kanditi AB Kindlustuse Grupist välja juba 1999. aastal, hakkas politsei seltside omaniku Leonid Apananski tegevust uurima alles 2002. aasta suvel.

Kahtlustati, et ASi AB Kindlustuse Grupp nõukogu ja juhatuse liikmed on ametiseisundit kuritarvitades riisunud ligi 48 miljonit krooni. Apananski kuulutati korraks ka kahtlusaluseks. 2004. aasta sügisel tõdes aga prokuratuur, et Iisraeli, Ameerikasse, Šveitsi, Ukrainasse ja mujale tehtud õigusabipalved ei andnud tulemusi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474