24. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaablivargused on taas moes

Viimasel ajal eeskätt Jõgevamaal sagenenud elektriliinide õhukaablite vargused viitavad sellele, et kümnete Eesti metallikokkuostjate seas leidub neid, kes teadlikult seadust rikkudes uusi rüüsteid mahitavad, kirjutas Tartu Postimees.

Jõgeva politseijaoskond on alates 8. aprillist alustanud kriminaalmenetluse kuue õhuliinirüüste kohta. Kahe puhul on kahjusumma, mis lüüakse kokku taastamiskulude järgi, veel selgitamisel. Ülejäänud nelja juhtumi pealt koguneb kahju üle 200 000 krooni.

Ööl vastu 8. aprilli kadus Palamuse valla Kiisli alajaamast trafo. Päev hiljem varastati Põltsamaa vallas Kamari külas viis mastivahet juhtmeid. 13. aprillil murti Põltsamaa vallas Esku asulas sisse alajaama, kust tariti minema 210 kilogrammi vaskmähist ja 350 liitrit trafoõli.

24. aprillil avastati 13 mastivahe õhuliini vargus Põltsamaa vallas Umbusi külas. Järgmisel ööl kadus Tabivere vallas Voldi külas viis mastivahet liini. 16. mai lõuna paiku teatati politseile kolme mastivahe õhuliini kadumisest Põltsamaa vallas Väike-Kamari külas.

Neist juhtumeist kõige suurema kahju, ligi 100 000 krooni, tõi Eesti Energiale Esku alajaama rüüstamine. Elektrivarustus on veel tänagi ehk kuu pärast kuritegu taastamata Umbusis, kus varastatud 650-meetrine liin kulges kahe pideva asustuseta talumajani.

Jõgeva politseijaoskonna pressiesindaja Klaire Ründva sõnul on infot veel mõne õhukaablivarguse kohta, kuid kriminaalasja esialgu algatatud pole. Ühegi juhtumiga seoses ei ole politsei seni kedagi kahtlustatavana kinni pidanud, nentis Ründva.

Eesti suurima metallikokkuostja AS Kuusakoski lõunapiirkonna juht Ivar Pukk ütles, et tema ei tea tänavusest ega mullusest aastast ühtki juhtumit, kus keegi oleks tulnud Kuusakoskisse pakkuma äratuntavaid elektritraate.

"Nn tabutooteid nagu elektrikaablid, kanalisatsioonikaevude luugid, raudteerelsid jne võtame vastu ainult vastava alaga seotud firmade esindajailt," selgitas Pukk. "Paraku esineb ka selliseid vanametalli kokku ostvaid tegelasi, kes harrastavad poolpõrandaalust või pärispõrandaalust äri."

Puki arvates on tõenäoline, et jäätmeseadusest üle rullivad metallifirmad tegelevad nii käibemaksupettuste kui sularahaarveldustega, mis on samuti keelatud. Kuidas sellised firmad varastatud kraami nii-öelda puhtaks pesevad, ei osanud Pukk oletada.

"Meiesugustele firmadele heidavad nad lihtsalt halba varju, aga tegelevad ka otseselt turu solkimisega," hindas Pukk.

Eesti Energia tütarettevõtte Jaotusvõrk Tartu piirkonna juhataja Tõnu Muru ütles, et Eesti Energia loal toimetab õhuliinide kaableid utiili peamiselt AS Elektriteenused, vähem teised litsentseeritud elektrifirmad.

OÜ Jaotusvõrk kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg ütles, et võrreldes mõne aasta taguse ajaga on madalpingeliinide rüüstamine Eestis oluliselt harvenenud.

"Mõni aasta tagasi oli meile tekitatud kahjusumma veel 7–9 miljonit krooni aastas, viimase eelarveaasta näitaja oli aga alla kahe miljoni," teatas Hamburg.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474