4. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mustamäe uusarendused liiga kallid

Mustamäel pakutakse praegu umbes 10 uut korterelamu projekti ning lisa on tulemas. Mitme projekti müügiedu on siiski küsitav.

Pakkumist on palju ja ostjad saavad valida kümnete korterite vahel. Samuti on mitme projekti hinnatase Kristiine ja kesklinna tasemel, kirjutas Äripäev.

Ka vanemate korterite pakkumine suureneb pidevalt, mis omakorda pakub konkurentsi uutele korteritele. Uute ja vanemate korterite hinnavahed on liialt suured. Kui 2toalise vanema korteri saab 900 000 krooniga, siis uues majas maksab 2toaline korter üle 1,5 miljoni. Mustamäe ostjaskond ei ole veel leppinud uute korterite kuni 40 000 kroonini küündivate ruutmeetrihindadega ning eelistab seetõttu tihti vanemaid kortereid.

Vaatamata pikenenud müügiaegadele ei ole arendusprojektide hinnad langenud. Arendajad on äraootaval seisukohal ning hindade alandamise plaane neil niipea ei ole.

Kuna uute korterite valik on lai, ei soovi inimesed enam korterit projekti järgi osta. Eelistatud on juba valmis majad, ka need, mis umbes aasta ekspluatatsioonis olnud. Põhjuseks on, et inimesed soovivad reaalselt näha, mida nad ostavad, ning kuna enam meeletut survet kiireks ostuotsuseks pole, tehakse valik siis, kui maja juba püsti ja korterid suures osas valmis.

Olulised tegurid ostuotsuse juures on kvaliteetne ehitus ja viimistlus. Rohkem pööratakse tähelepanu kasutatud materjalidele ja lisaväärtustele, nagu parkimiskoht või panipaik. Kuigi pakkumine on suur ja müügiperioodid pikenenud, ei saa elda, et turg ei oleks aktiivne. Keskmiselt sõlmitakse Mustamäel kuus 140-160 ostu-müügitehingut, millest suurema osa moodustavad tehingud vanemate korteritega. Lohakalt müügiks remonditud kortereid osta ei taheta.

Kuigi vahepeal tekitas kinnisvarabuum tunde, et korterite müük mõne päeva jooksul ja iganädalane hinnatõus ongi normaalsed, siis tegelikult on normaalne pigem praegune turuseis. Inimestel on piisavalt valikuid ning ka aega õige valik teha, samuti on hinnad läbiräägitavad, mis annab aimu ostjakesksema turu kujunemisest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474