31. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves üritab vältida korruptsiooniohtlikke olukordi

Presidendi perekond on alati järginud Eesti Vabariigi seaduseid ning vajadusel konsulteerinud juristidega, et vältida korruptsiooniohtlike või küsitavate olukordade tekkimist, teatas seoses segadusega Ärma talu ümber vabariigi presidendi kantselei.

Nagu teada, on 2005. aastal asutatud ja Evelin Ilvesele kuuluv Ermamaa OÜ saanud Euroopa Liidu tõukefondidest Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) vahendusel toetust ligi 3 miljonit krooni. Toetus on saadud samadel alustel nagu ka kõigil teistel juriidilistel isikutel on võimalik struktuuritoetusi taotleda.

Ärmale külalistemaja rajamisega võetud laenud ja Euroopa Liidu toetusrahad jäävad mitmete aastate taha, aega, mil perekond Ilves ei arvestatud võimalusega, et Toomas Hendrik Ilves valitakse presidendiks. Seoses sellega, et Ärma talu on alates 9. oktoobrist 2006 ka vabariigi presidendi kodu, pole turvakaalutlustel võimalik Ärma talu kasutada klassikalises mõttes külalistemajana. Katsed ühitada talus äritegevust presidendi koduse eluga tekitasid avalikkuses küsimusi ja kõigile asjaomastele ka mõistetavaid, ennekõike turvakaalutlustest lähtuvaid ebamugavusi. Sellest tulenevalt on äriettevõtte omanik Evelin Ilves alustanud EAS-iga kõnelusi äriplaani muutmise küsimuses.

Ermamaa OÜ jätkab tegevust ning kuni käesoleva presidentuuri lõppemiseni on külalistemajal vaid üks klient, Toomas Hendrik Ilves, kes tasub rendikulud isiklikust palgast. Rentimise üksikasjad on perekond Ilvese otsustada ega ole seotud Toomas Hendrik Ilvese tegevusega presidendina.

Vabariigi presidendi kantselei ei hakka käsitlema Ärma talu presidendi residentsina. See on presidendi kodu, kus ta elab töökohustustest vabal ajal. Tulenevalt presidendi ametihüvede seadusest on presidendil võimalus taotleda teatud eluasemekulude hüvitamist presidendi kantselei poolt (mida president seni teinud ei ole).

Loodame, et avalikkus mõistab vajadust lahendada keeruline olukord, kus ühe katuse alla püüti mahutada äriettevõtet ja presidendi kodu. Presidendi kantselei usub, et sel viisil suudetakse luua tingimused, mis võimaldavad presidendil oma ametiülesandeid segamatult edasi täita.

Palju president oma talus elamise eest renti maksma peab, seda kantselei ei avalikustanud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474