1. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemete nappus teeb Vene sõjaväelastest kodutud

Pensionile jäänud Vene mereväeohvitser Oleg Prokopjev kaitses 29 aastat oma kodumaad. Nüüd ei anna riik, mille eest tema oli nõus oma elu andma, talle isegi mitte kodu.

50aastane Prokopjev on ametlikult kodutu. Ta rendib tuba 4000 rubla (1800 krooni) eest Moskva kahetoalises korteris, kirjutas The Moscow Times. Turvamehena ehitusplatsil töötav mees, kes peab ka oma kahte tütart toetama, ei saa endale paremat elupaika lubada.

Prokopjevi juhtum ei ole erand. Ta üks kümnetest tuhandetest sõjaväelastest, kes seaduste järgi peaksid saama eluaseme riigilt, kuid selle asemel veedavad nad oma päevad hooletusse jäetud korterites või kitsastes osmikutes, oodates, et ametnikud lahendaksid nende olukorra.

Umbes 139 000 sõjaväelast on praegu eluaseme järjekorras, mille peaks Venemaa kaitseministeerium neile kindlustama.

Prokopjevi sõnul on ta juba kümme aastat riigilt korterit oodanud. Kuna lootus riigilt lõpuks endale kodu saada on kadumas, on mees koos 300 teise sõjaväelasega asunud valitsusele survet avaldama.

"Juunis loodud sõjaväelaste eluaseme õiguste eest võitleva liikumisega on ühinenud sõjaväelasi Moskvast, Peterburist, Smolenskist ja Voronežist ning ka teistest piirkondadest pärit sõjaväelased on avaldanud soovi liituda," ütles grupi liider Aleksei Jerošenko.

Grupp kavatseb Venemaa president Vladimir Putinile teha avalduse, et loodaks sõduritele eluaseme kindlustamise eest vastutav riiklik komisjon.

2005. aastal elas 1300 sõjaväeohvitseri koos perega oma kontorites, spordihallides või barakkides.

Kaitseministeeriumi esindaja Igor Kostišini sõnul on ministeerium teadlik oma vastutusest anda sõduritele kodud, aga ka teised valitsusametid, kaasaarvatud kohaliku võimu esindajad peavad korralikult tööd tegema.

"Kaitseministeerium ehitab eluasemed, mida ta saab, aga ta ei saa hoolt kanda kõigi ohvitseride eest. Meil ei ole vajalikke ressursse," ütles Kostišin.

Valitsus on viimase 15 aasta jooksul teinud mitmeid samme sõdurite olukorra parandamiseks. Näiteks 1998. aastal vastu võetud seadus võimaldab sõduritele soodustusi eluasemelaenu võtmisel. Samas paljud sõjaväelased ütlevad, et riik ei kata siiski kogu eluaseme hinda ja laenu tagasimaksmine võtab aega vähemalt 20 aastat.

Kodutud sõjaväelased on püüdnud juba mitu aastat saada valitsuse ja avalikkuse tähelepanu. Putin eraldas 30 miljardit rubla (14 miljardit krooni) 2006.-2007. aastaks, et leevendada situatsiooni viies kõige kallima kinnisvaraga regioonis: Moskvas, Moskva lähiümbruses, Peterburis, Leningradi ja Kaliningradi regioonis.

Sel aastal antakse 44 000 korterit eluaseme järjekorras ootavatele sõjaväelastele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474