16. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: Falcki turvamehed teevad ausaid süüdistades musta preemiat

Ma olen kuulnud, et Falcki turvamehed on välja mõelnud skeemi, kuidas ka ausate ostjatega oma sissetulekut tõsta.

Inimesed teatavasti on nutikad leidmaks võimalusi elujärge parandada töökohta vahetamata. Taibukad on ka mõned Falcki töötajad. Loomulikult ei tee seda kõik töötajad, aga halbu erandeid on. Ja pole saladus, et Falcki turvameeste palgad pole just väga suured.

Olen ise tudengina kaks aastat turvamehena töötanud ja kuulnud, kuidas kassapidaja juures satub lindil jooksvale kaubale juurde ka "lisakaup". Ostja paneb pärast väsitava tööpäeva lõppu väga harva tähele, mida ta viskab kilekotti ja nii võibki juhtuda, et ta sammub turvaväravate vahele koos nn lisakaubaga. Turvamehe jaoks ei ole oluline, kas vargus on sihilikult või kogemata tehtud. Peaasi, et oleks ette näidata varga olemasolu fakt ja tasumata kaup kotis, millega vargust tõestada. See ongi turvamehe palgatõstmine skeemi järgi.

Kliendil palutakse läbida turvakontroll ja leitaksegi "varastatud" piimapakk, sest nad juba teavad mida ja kust otsida. Edasine on ostjale ja eriti vanuritele ja lastega naistele tõeline "piinaprotsess". Vanurid ja lastega naised kardavad, närvitsevad ja on kõigega nõus, et ainult poest välja pääseda. Turvamees teeb kiiresti protokolli, kutsub politsei kohale ja kindlustab endale preemia - u 150 krooni tabatud varga pealt. Lisaks saab preemiat hea töö eest ehk varaste kinni pidamise statistika põhjal - mida rohkem vargad, seda parem tulemus. Ja selliseid juhtumeid on palju. Professionaalsed nahaalid võivad saada kuni 1000 krooni preemiat 12tunnise vahetuse jooksul. Algajad saavad kindlasti vähem - 100 kuni 300 krooni vahetuse jooksul, aga see on ka tubli boonus palgale lisaks, tunnistas mulle ka üks endine Falgi turvatöötaja Vadim P., kes töötas kaua aega Säästumarketi poodides. Suurimat preemiat - 1000 krooni - on endise turvamehe sõnul lootust saada siis, kui pead kinni kellegi personalist, kel võõrast vara kotis.

"Osades Säästumarketites seisavad ka turvaväravad ja turvatöötajatel on võimalus kasutada pulti, mida vajutades hakkab turvavärav piiksuma ja nii õnnestub ka kahtlast isikut kontrollida. Seda trikki kasutavad turvamehed, et tõsta turvakontrollide statistikat ja näidata ülemusele, et töötatakse pidevalt," selgitas Vadim veel."Kliendil tuleb poodi minnes alati olla ettevaatlik, sest meie poodides tegutsevad ka ebaausad turvamehed," toonitas Vadim.Falck Eesti ASi pressiesindaja Katrin Paas selgitas mulle siiski, et iga varga eest preemiat ei saa, aga head tööd tegev töötaja saab palgale lisaraha. Ja hea töö on varaste kinnipidamine, tihedad turvakontrollid ja kindlasti statistika. Ning tulemuseks on, et preemiat ei saada küll iga varga eest, vaid nende arvu eest kokku - rohkem vargaid, rohkem preemiat. Seega on siililegi selge, miks turvatöötajatele on kasulik rohkem vargaid kinni püüda.Kindlasti on mõned sellised ebaausad turvatöötajad ka lahti lastud. Aga fakt jääb faktiks, et selliseid seiku on esinenud ja ostjatel tuleb poes olla väga tähelepanelik, et mitte sattuda ebaausa turvamehe ohvriks.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474