4. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom ohustab Ukraina gaasitarnetega taas Euroopat

Kaks päeva pärast Ukraina parlamendivalimisi, kui terendama hakkas läänemeelsete oranžide jõudude edumaa, esitas Gazprom Kiievile karmisõnalise ultimaatumi suure gaasivõla tasumiseks.

Kui Ukraina ei maksa selle kuu jooksul 1,3 miljardi dollari suurust gaasivõlga, võib Gazprom novembris gaasitarneid Ukrainale vähendada, teatas monopol teisipäeva õhtul. Ühtlasi informeeriti võimalikest tarnehäiretest Gazpromi kliente Euroopas, kirjutas Äripäev.

"Venemaa leidis, et aeg on sekkuda," ütles ajalehele Financial Times investeerimispanga Lehman Brothers strateeg Kaushik Rudra. "Ehkki valimistulemusi ei saa muuta, on see viis, kuidas märku anda, et kui Julia Tõmošenko võimule tuleb, lähevad suhted pingeliseks."

Tõmošenko oleks peaministrikandidaat, kui 2004. aasta oranži revolutsiooni liitlased jälle seljad kokku paneks. Üks tema peamisi lubadusi on ümber vaadata Venemaa ja Ukraina vahel kehtivad gaasilepped.

Praegune peaminister Viktor Janukovitš kiirustas eile ka gaasivõla küsimuses initsiatiivi haarama, läkitades Moskvasse energiaministri Juri Boiko. Ministriga kohtumise järel teatas Gazpromi juhatuse esimees Dmitri Medvedev, et Ukraina valitsus lubab võla tähtajaks likvideerida. Milline valitsus ja kes selle moodustab, on aga esialgu lahtine.

Ukrainas toimuvat jälgib pinevalt Euroopa Liit - 85 protsenti Venemaalt imporditavast gaasist jõuab kohale läbi Ukraina. 2006. aasta alguses katkestas Gazprom paariks päevaks Ukraina gaasiga varustamise, sest Kiiev ei nõustunud Gazpromi pakutud neljakordse hinnatõusuga. Gaasinappust tuli tunda ka ELi riikidel.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474