8. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendustest välja lastud miljoneid

Ühe blogipidaja iga päev uuendatava andmebaasi järgi on juulist oktoobri alguseni alandatud Eestis hindu 38 kinnisvaraarendusel, õhku on neist välja lastud kokku 79 miljoni krooni eest.

Blogis kvkvisuaal.blogspot.com/ teeb anonüümsust soovinud mees arvutiprogrammi ja skaneerimise abil statistikat, mis toimub uusarenduste hindadega üle Eesti. Tal on andmebaasis enda hinnangul 95% uutest arendustest ehk 4600 korterit ja eramut umbes 8,92 miljardi kroonise koguhinnaga.

Kolme kuuga on kinnisvarahindadest 79 miljonit krooni õhku haihtunud. Iga tund uuenev statistika näitab, et inimestel on tekkinud n-ö korteriväsimus ja müük peaaegu seisab: päevas müüakse keskmiselt 3,5 objekti. Sellise tempoga jõuab kõik maha müüa 3,6 aastaga, kui uusi elamispindu juurde ei tuleks.

Mõne tuntuma arendaja kõrval on palju tundmatuid nimesid, puuduvad sellised arendajad nagu Koger ja Partnerid, Merko, SRV, Arco Vara.

Andmebaasist on ka näha, et kui juulis alanesid üksikute projektide hinnad, siis suur hinnalangetus läks lahti septembris. Oktoobri nelja esimese päevaga on hindu alandatud viiel korral. Selle kõrval on ka üksikuid hinnatõuse.

Üle 11 miljoni hinnalangust

Suurem osa hinnalangetusi objekti kohta jääb miljoni-paari sisse, mis on kogumahte arvestades peenraha. Silmatorkavalt palju hinnalangusi on Tallinnas ja Tartus.

Summa järgi suurim hinnalangetus toimus augustis Skanska EMV Pirita tee merevaatega luksusmajas, kus hinnad kukkusid ühe uhkema korteri müügiväärtuse võrra ehk 11,3 miljonit krooni. "Hinnalangetus tõmbas tähelepanu," sõnas firma müügiesindaja Peeter Raudnagel. Seal majas maksab ruutmeeter 40 000-53 000 krooni ja 11 miljoni kroonise korteri juures ei ole kümneprotsendisel hinnalangetusel efekti. "Muud ostjad jooksevad läbi kõik arendajad ja tahavad vähempakkumisi. Meie ei ole sellest huvitatud," lisas ta.

Mõni on hindu langetanud paar korda või mitmel objektil: Artig Kinnisvara kolmel arendusprojektil, kinnisvaramüüja Uus Maa neljal objektil, Lipson Invest Pankranniku elurajoonis kaks korda ja Semu Ehitus kahel eri objektil.

Kaks korda on hindu korrigeeritud Kodux Kinnisvara Rae valla Salu tee majaosadel. Nüüd maksab viimistlemata majaosa seal umbes 2,6 miljonit krooni. Müügiesindaja Peeter Pähkel sõnas, et langus jäi alla 10% ja lähtus toimunud kolme tehingu hinnast. Blogi andmetel on hinnad odavnenud seal kokku 1,19 miljonit krooni.

Tartus Lepa tänava kortermaja arendav Eesti Ehitusarenduse OÜ langetas septembri lõpus hindu kokku 4,9 miljonit krooni. "On elavnenud küll huvi," sõnas firma juhatuse liige Gert Roosaar. Kolmetoaline korter maksab seal nüüd 1,2-1,5 miljonit krooni.

Kasumi asemel töörõõm

Viis protsenti on hindu langetanud YIT Ehitus oma Suur-Ameerika kortermajas, kus broneeringuid pärast kinnisvaraturu jahtumist maha võeti ja korterimüük oli jälle tagasi alguses. "Alati võiks müük olla aktiivsem, kuid kesklinna pärast muret ei tunne," sõnas firma esindaja Kristo Sepp.

Artig Kinnisvara tegevjuht Marek Antoniak teatas hakatuseks, et nende firma sai just EASilt kõige konkurentsivõimelisema ettevõtte auhinna, mis sektori tihedas pressingus on suur asi.

"Kui kaup seisab laos, peab selle vabaks laskma," sõnas ta. "Inimesed otsivad soodustust, anname siis neile selle." Hansuõue kortermajades oli isegi 20protsediline hinnalangus. "Ega vist nii palju keegi pole langetanud," arvas Antoniak. Tänu sellele on alles vaid üksikuid korterid. Siiski viivitab arendaja seal kahe viimase kortermaja ehitusega.

Tugevalt on hindu langetanud ERI Kinnisvara Narvas Puškini tänaval renoveeritud kortermajas. "Kohe hakkas huvilisi tulema," kiitis firma Ida-Viru osakonna juht Aivo Peterson. Seal on ruutmeetri hinnaks 13 000-15 500 krooni pärast 14,6protsendilist hinnalangetust.

Võrus langetas Semu Ehitus oma kolmest majast koosneva projekti hindu septembris 8% ja nüüd on olukord firma esindaja Marko Ilvese sõnul selline, et alles jäi rohkem töörõõm, mitte kasum. Kolmetoaline 57ruutmeetrine korter maksab alla miljoni krooni.

KommentaarVäga põnev lugemine ja mingit üllatust ei ole, et soolastes hindades korrektuuri tehakse.

Tõnu ToomparkYIT kinnisvaraosakonna müügijuht

Enamuses on väiksed tegijad nimekirjas ja neil võibki kehvemini minna praegu. Väike hinnalangetus ei loe müügiedule eriti midagi. Äkki tuleks hinnalangetuse raha panna turundusele ja reklaamile.

Eristuda tuleb, näiteks keegi hiljuti pakkus majaga kaasa sulast, kõik rääkisid sellest.

Hinnalangetus hakkab mõjuma vast siis, kui see on 80% ja ma saan terve maja kokku osta, et siis 60protsendilise langetusega edasi müüa. Igatahes on hinnalangetus vajalik siis, kui on valik, kas lõpetada projekt väikese kahjumiga või suure kahjumiga pisut hiljem.

Taust- Kinnisvara hinnalangus algas tänavu Tallinna ja lähiümbruse kinnisvarahinnad olid augustiks aasta algusega võrreldes langenud kuni 30 protsenti.

- Kui tänavu jaanuaris ootas Tallinnas ostjat 5204 korterit, siis augustis juba 7464 korterit.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474