24. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maja müümine võtab Harjumaal aega kuni aasta

Harjumaal võtab eramu müük aega pool aastat kuni üks aasta.

Harjumaa elamuturul on müügiperioodid oluliselt pikenenud. Pakkumist on nii palju, et ostjad ei tunne vajadust ostuotsuse tegemisega kiirustada, selgub Uus Maa Eesti kinnisvaraturu trendide ülevaatest.

Harjumaa eramute keskmine müügiperiood on praegu vahemikus pool aastat kuni üks aasta ning kruntide müügiperiood keskmiselt aasta. Müügiperioodi pikkust mõjutab otseselt ka müügihind, kuid vähem väärtustatud asukohas krundi müümine – isegi soodsa hinnaga – on tänasel turul üsna keeruline.

Suhteliselt kiiresti leiavad uue omaniku hinnatud asukohas paiknevad ning kvaliteetselt ehitatud kõrgema hinnaklassi eramud, millel puuduvad otseselt turuväärtust alandavad tegurid.

Nõudlus on Harjumaa elamuturul vähenenud, kuna kinnisvaraturult on kadunud spekulandid ja väikearendajad, kes moodustasid veel eelmisel aastal olulise osa ostjatest. Tänasel turul on aga ostja enamjaolt lõpptarbija.

Suuremat huvi tuntakse keskmisest turuhinnast odavama kinnisvara vastu. Inimesed on valmis tehingu tegema juhul, kui nad tunnevad, et soetavad vara tõesti keskmisest odavamalt. Otsitakse odavamaid krunte väljaspool Tallinna, vanemaid odavama hinnaklassi maju Tallinna lähiasulates, aga ka väga heas seisukorras olevaid n-ö teise ringi maju hinnaga 2,5–3 miljonit krooni.

Uus Maa prognoosib, et suureneb huvi linnast kaugemal paiknevate privaatsete kruntide ja elamute järele. „Prognoosida võib hinnakorrektsioone madalamalt väärtustatud piirkondades, kus ei ole hindu veel langetatud. Samuti võivad arendajad müüa kõigepealt soodsamalt piiratud arvu eramuid või majaosasid, kuni kriitiline piir on ületatud, ning seejärel müüa ülejäänud objektid kõrgema hinnaga ja pikema müügiperioodi jooksul,” kirjutatakse kinnisvaraturu ülevaates.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474