2. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaat: Soome majanduskrahhist võitsid kõige rohkem advokaadid

Advokaadibüroo Sorainen partner Pekka Puolakka meenutas, et Soome majanduslangusest aastatel 1991-1993 võitsid just advokaadibürood.

Mitmed advokaadibürood said hoo sisse või alustasid sel ajal oma tegevust. „Advokaadifirmadel oli tol ajal tohutult tööd seoses pankrottidega ja ettevõtete ümberstruktureerimisega,” märkis advokaat konverentsil "Kinnisvara 2007".

Võitsid ka eksporditööstusharud, mis kasvasid jõudsalt pärast langusaastaid. Näiteks puutööstus ja ka tehnoloogiasektor. Alguse sai Nokia tänapäevasel kujul.

„Võitjad olid tol ajal ka investorid, kel oli omakapital ja mitte suuri võlgu ning kinnisvaraarendajad, kes olid oma investeeringud teinud pikemat perspektiivi silmas pidades. Lisaks paljud tööstusettevõtted, mis tegid läbi muudatused 1993.-1994. aastal," ütles ta.

Puolakka sõnul olid pangandussektoris võitjad välismaised pangad, mis tulid Soome pärast langusaastaid ja need kohalikud pangad, mis kannatasid vähim majanduslanguses.

Advokaadi sõnul on raske anda valemit, mis õpetaks majanduslangusest hoidumist. Samas tuleks silmas pidada, et languse elab kõige paremini üle siis, kui tagataskus on just oma raha, mitte ei elata vaid laenuraha peal. Kasuks tuleb ka makromajandusel silma peal hoidmine, mille puhul ei tohiks ignoreerida hoiatavaid märke. Puolakka meenutas, et Soome väikestele ja keskmistele ettevõtetele pakuti valuuta riskide maandamist devalveerumise vastu, kahjuks aga vähesed ettevõtted tegid seda.

„Kuluta nii palju, kui jõuad teenida!” lisas advokaat lõpetuseks.

1991-1993. aastal oli Soomes majanduslangus, mille tõttu kannatas tugevalt nii era- kui ka avalik sektor. Töötute arv jõudis 500 000 inimeseni 1994. aastal, SKP kasv muutus negatiivseks, pangandussüsteem kukkus kokku, kinnisvaraturgu tabas krahh ja paljud ettevõtted läksid pankrotti. Kinnisvarahinnad langesid neil aastatel näiteks Helsingis 40% ja mujal Soomes ligi 30%.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474