2. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arakas: nõudlus võib kaduda üleöö

Arco Vara Grupi juhatuse esimehe Viljar Arakase sõnul on kinnisvaraturu põhimure see, et nõudlus võib kaduda üleöö.

„Jaanuaris ma veel poleks rääkinud teile seda juttu. 5. jaanuaril andsin aripaev.ee-le online-intervjuu. Siis rääkisin ma üht juttu, täna räägin teist juttu,” selgitas Arco Vara juht oma seisukohtade muutumist konverentsil „Kinnisvara 2007”.

Arakase sõnul reageerib pakkumine kaheaastase viitega ehitustempo muutuste tõttu. „See on selle äri paratamatus,” nentis ärimees.

Ta ei soovinud kommenteerida kinnisvarahindade võimalikku liikumist. „Ei, see ei jää nii, aga kuhu liigub, ei tea. Kas ma võin vastamata jätta? Jätan isikliku arvamuse enda teada,” kommenteeris ta praegusi hindu.

Arakase sõnul ei ole kinnisvaraturul ületootmist. „Kui hinnad kõrvale jätta, siis ma väidan, et me pole liiga palju tootnud. Kui vaadata eluasemelaene SKPsse, siis pole need arvud kõige hullemad võrreldes teiste riikidega. Samuti, kui vaadata ruutmeetreid elanike kohta. Aga häda on selles, et need mahud on saavutatud liiga kiiresti. See järgivõtmine toimus kinnisvarasektoris liiga kiiresti ja lühikese aja jooksul,” nentis ta.

Arakas pakkus välja ka mõned uued lahendused, mis võivad kinnisvaraturul tegutsejaid aidata. „Näiteks optsioonid, 100% finantseerimine, mis tähendab tuleviku peale riski võtmist, kui pank on sunnitud kliendilt korteri ära ostma. Samuti vana korteri äraostmine, igakuise laenuraha sponsorlus ja hindade langetamine,” loetles ta. „Kui tahate 90ndaid tagasi vaadake Sofiat, Bukaresti ja Kiievit. Aga neid riike on Euroopas veel, kuhu vaadata,” pakkus ta variante välja.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474