16. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti ehitusturul on alanud pehme maandumine

Läti valitsuse kevadel vastu võetud inflatsiooni ohjamise kava ja pankade laenutingimuste karmistumine on ehitusturul toonud juba märgatavaid muutusi.

Alanud on n.ö pehme maandumine, kus näiteks palgarallit kannustanud tööjõuprobleem on leevenemas, kirjutas majandusleht Biznes Baltija.

Osad väiksemad arendajad on turult lahkunud ning alles jäänud firmad ei kiirusta algatama uusi projekte. Siiski pole karta ka massilist ehitajate tööpuudust või uut väljarände lainet – välismaaga võrreldes on Läti palgad oluliselt tõusnud ning spetsialistide palgad jätkavad tõusu ka edaspidi. Minevikku on jäänud aga need ajad, kus ka väljaõppeta lihttööline võis tööandjale dikteerida müstilisi palganõudmisi, kirjutas leht.

Nagu Eestis on ka Lätiski ostjad muutunud valivaks. Oodatakse hindade langust, ehkki Läti enam kui 10%se inflatsiooni juures on ka hindade paigalseis sisuliselt odavnemine.

Olukorra stabiliseerumist Läti ehitusturul möönis Äripäevale Kristjan Mitt, tulevast aastast ehitusfirma Koger Partnerid Läti tütarfirma juht. „Inimeste defitsiiti enam ei ole, olukord stabiliseerub. Otse tööjõu ülejääki aga ka ei ole. Riia linnas on praegu käsil ikka väga suured ehitusmahud,” ütles ta. „Need ehitusplaanid mis on tehtud, need lähevad samamoodi edasi. Ehk aasta pärast on rohkem näha kas mahud vähenevad,” ütles Mitt. Firmal endal on praegu pooleli kaks objekti – 250 korteriga elumaja ning tehase- ja büroohoone.

Ka ehitusmaterjalide turul on olukord stabiliseerunud, tõmbas Mitt paralleele tööjõuturuga. „Kui mingi hetk pidid võtma sealt kust sai, siis täna saad valida. Aga hinnad ei ole veel kukkunud ja pole näha, et lähiajal hinnakorrektsiooni tulemas oleks. Eelmine aasta oli palju raskem,” ütles Mitt.

Raudbetoonelemente valmistava AS Tartu Maja Betoontooted müügidirektor Ivar Süld ütles, et kui Eesti arendajad ongi Läti turul nagu Eestis hoogu maha võtnud, siis Läti arendajate puhul pole seda tunda. „Näeme ka tulevat aastat läbi optimismi prisma ning mulle tundub, et Tartu Majalegi on tuleval aastal Riias rohkem tööd kui Eestis.”

Optimismi süstib firmale seegi, et Lätis on hakanud kasvama huvi betoonelementide vastu. „Kui Eestis on viimased aastad mindud juba rohkem meie toodangu kui kiviladumise peale, siis Lätis veel mitte. Nüüd pidurdub kiviladumine ja kaalukauss kaldub meie kasuks. Sama tendents on Leedus,” ütles Süld. Nii pole praegu turu jahtumisest hoolimata mingit plaani külmutada firma Lätis asuva tehase laiendusplaane. „Pigem tuleb meil neid forsseerida,” ütles Süld.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474