7. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bulgaaria tõukas Läti kinnisvarahindade liidri kohalt

Knight Frank globaalne kinnisvaraindeks 2007 aasta kolmandas kvartalis näitab, et kõige enam on kinnisvarahinnad kasvanud Bulgaarias, kes lõi eelmise aasta liidri Läti troonilt.

Samuti on kinnisvarahindade kasv üle kogu maailma on aeglustumas.

Ülemaailmselt kasvas kinnisvarahinnaindeks selle aasta kolmandaks kvartaliks 8,2%, võrreldes eelmise aasta sama ajaga on kasv olnud 9,6%, selgus Knight Frank Residential Researchist.

Viimane muutus Knight Frank hinnaindeksis näitab, et tugev Balti turg on muutumas rutiiniks. Läti on esimeselt kohalt minema löönud Euroopa liidu värske liituja Bulgaaria. Bulgaaria hindu on viimase aasta jooksul upitanud peamiselt suusakeskused Banskos ja parimatel puhkealadel asuvad rannamajad.

Bulgaarias garanteeris esikoha sealse kinnisvara hindade tõus 2007. aasta kolmandas kvartalis 30,6%. Eelmisel aastal oli Bulgaaria kinnisvara hinnaindeksi järgi 8 kohal ja tõusnud 2007. aasta kolmandaks kvartaliks märkimisväärsele esimesele kohale.

Läti seejuures on kukkunud eelmise aasta 1 kohalt hooga 12-daks. Läti langes tänu inflatsioonile, mis on 2007 aasta kolmandas kvartalist ületanud 10%. Riia korterite hinnad on alla läinud. Oma osa on olnud mais kasvanud intressidel ja seadusmuudatustel, mis limiteerisid investeeringuid. Viimati kukkusid Läti pealinna ühetoaliste korterite hinnad, eramajade hinnad on siiani jäänud stabiilseks.

Hinnaindeksi alusel on teisel kohal Bulgaaria järel Singapur oma 27,6% hinnatõusuga ning kolmandat kohta väisab Lõuna-Aafrika 14,4% tõusuga kinnisvaraturul. See näitab, et Singapur on tõusnud 21 koha võrra ja Lõuna-Aafrika tunduvalt stabiilsemad 6 kohta.

Kõige madalam hinnatõus leidis Knight Frank globaalse kinnisvaraindeksi alusel aset Saksamaal, kus hindade tõusmise asemel toimus 3,4% kinnisvarahindade langus. Ka 2006. aastal oli hinnatõus Saksa kinnisvara jaoks negatiivne. Lisaks Saksamaale on hinnalangus uuringu andmetel Iirimaal ja Jaapanis.

Üle 10% kallines 2007. aasta kolmandas kvartalis kinnisvara Islandil, Uus-Meremaal, Horvaatias, Kanadas ja Norras, Rootsis, Inglismaal, Austraalias ja Lätis.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474