12. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lipstok: järgmisel aastal hakkab inflatsioon langema

Eesti Panga direktor Andres Lipstok ütles, et inflatsioon praegu on küll oodatust suurem, kuid järgmise aasta teises pooles hakkab see taanduma, loomulikult jääb alles oht, et kõik prognoosi kohaselt ei lähe, kuna väliskeskkond püsib ebakindel.

„Aktsiiside tõusust tingituna on hinnatõusu oht olemas,“ ütles Lipstok täna Eesti Pangas. Samas prognoosis pank, et 2009. aastaks on inflatsioon langenud juba 4,6 protsendile ja aasta lõpuks umbes 4 protsendile. „Need tendentsid võiksid olla normaalsed,“ lisas Lipstok.

Eesti Panga kinnitusel on inflatsioonitõus ajutine nähtus, kuigi peab tõdema, et hinnatõus on aasta viimastel kuudel kasvanud. Kütuse-, tubaka- ja alkoholiaktsiiside tõus uuel aastal suurendavad hinnatõusu veelgi. Inflatsioon hakkab kõigi prognooside kohaselt alanema 2008. aasta keskel, kuna selleks ajaks peaks kodumaine hinnatõususurve olema taandumas ja teenuste hinnakasv aeglustunud.

Veel rääkis Lipstok, et olenemata prognoosidest, et majandus hakkab tõusuteed minema peame me eelkõige jälgima situatsiooni, mille välismajandus meile kujundab. Väliskeskkond püsib lähiajal ebakindel rahvusvaheliste finantsturgude närvilisuse tõttu ning hinnasurved piiravad intressimäärade langetamist.

Tulevikus kasvab majandus natuke aeglasemalt, kuid seda tasakaalulisemalt. Majanduse kogutoodang suureneb prognoosi põhjal järgmisel aastal 4,3 protsendi võrra, mis omakorda viib 2009.aastaks majanduse kogutoodangu 5,7 portsendile. Eesti Panga sõnul kasvab Eesti majandus juhul, kui ettevõtted ja eraisikud teevad järgnevatel perioodidel vajalikud muudatused konkurentsis püsimiseks. Selleks peavad nad eelkõige kohandama palgaootusi ja vaatama ümber kehtivad äriplaanid.

Teine, kuid mitte vähemolulisem on finantssektori kaasamine nõustajana muutuste läbiviimisele, mis tähendab, et selgitada tuleks muutunud äririske ja rahastada häid äriplaane konkurentsivõimelise hinnaga.

Lipstoki arvates on ka valitsusel väga oluline ja tähelepanu vääriv roll ning ta leidis, et kuigi Eesti saab ilmselt ka 2008. aastaks ülejäägiga riigieelarve, peab valitsus olema valmis seda olukorra muutudes kiirelt ümber vaatama. Eelkõige tuleb valitsusel jälgida avaliku sektori palgapoliitikat ja on kiirelt reageerida võimalike tulude alalaekumise korral.

Eesti Panga juhi sõnul on Põhjamaade pankade arvates nende väljavaates head, seda isegi maailmas valitseva üldise finantsmajandusliku ebakindluse ajal. Lipstok kinnitas, et Põhjamaade pangad on tugevad ja meile meie raskustes toeks.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474