28. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sampo peab liisingumaksete häireid salajas

Sampo loeb saladuseks nii sõiduautode liisinguportfelli suurust, liisingumaksetega hätta sattunud klientide osakaalu kui ka seda, mida nad ära võetud autodega teevad.

Erinevalt teistest Eestis tegutsevatest liisingufirmadest, mis avaldasid oma sõiduautode liisinguportfelli suuruse ning maksmisega hätta sattunud klientide osakaalu, teatas Sampo Pank, et peab sellist infot konfidentsiaalseks.

Tõenäoliselt kuulub Sampo probleemsete liisinguvõtjate sekka pikka aega makseraskustes sipelnud Q Vara, mille juhid vaatamata kinnisvaraturu kokkukuivamisele uhkete luksusautodega ringi uhanud on.

"Liisingu taotluste arv on võrreldes eelnevate perioodidega märgatavalt vähenenud. Rahuldamata jäänud taotluste kohta me kahjuks arvestust ei pea," ütles Sampo Panga ettevõtete panganduse direktor Indrek Puskar aripaev.ee-le.

Viidates jooksvale kohandumisele jättis Sampo avaldamata nii sissemaksu suuruse, intressi kui ka maksimaalse liisinguperioodi. Sampo autoliisingu ennetähtaegne lõpetamine toob kliendile lisakulusid, mis sõltuvad lepingu lõpetamise ajast ning põhjustest, kuid nende suuruse jättis Puskar samuti enda teada.

"Auto võetakse käest ära siis, kui muid lahendusi kasutada enam ei õnnestu," vastas Puskar küsimusele, kui pikalt peab liisingumakseid võlgu olema, et sõiduk ära võetaks.

Swedbanki portfellis on praegu 75 000 sõiduautode ja väikekaubikute liisingulepingut. Kauem kui 60 päeva on Swedbankile liisingumakseid võlgu alla 1% klientidest. Ehkki Eestis konfiskeeritud autode arvu Swedbank ei öelnud, oli tema Läti liisingufirma oktoobri lõpuks võlglastelt võtnud 300 autot.

SEB Liisingu võlgnevustega lepingute maht on siinsete liisingufirmade keskmisest madalam. Eesti Panga andmetel moodustavad liisingufirmade bilanssi kantud lootusetud nõuded 1% vara koguväärtusest. Lühiajalisi liisingmaksete võlgnevusi on SEB-l rohkem kui aasta tagasi, samas ei ole autode äravõtmine suurenenud.

Nordea vahendusel on liisitud ligi 10 000 sõidukit, makseid on võlgu jäänud umbes 1% liisinguvõtjaist. Võlglastelt on viimase poole aasta jooksul käest ära võetud ligi 75 autot.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474