6. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kapp: Padari algatus on positiivne

Kodulaenuga raskustesse sattunud inimeste abita jätmine tekitaks riigile uusi sotsiaalseid probleeme ning pikendaks kriisi, ütles ASi Tartu Veevärk tegevjuht Toomas Kapp vastates aripaev.ee päevaküsimusele, kas riik peaks aitama raskustes laenajat.

„Meil ei ole vaja tervet hulka hädas kodanikke. Hiina vanasõna ütleb ka, et ära anna mulle kala, anna mulle õng. Ja selle järgi võikski valitsus praegu toimida,“ ütles Kapp pidades rahandusministeeriumi algatuse juures positiivseks pooleks, et hädalistele ei pakuta mitte tagastamatut abi, vaid laenu. „Inimesel säilib siis ikkagi vastutus ja see ei too kaasa olukorda, et inimesed hiljem kergekäeliselt uusi laene võtavad mõeldes, et küll riik jälle appi tuleb,“ lisas Kapp.

Praegu on tema sõnul majanduses kolm asja väga halval ajal kokku saanud – oli suur inflatsioon, teiseks ülemaailme majanduskriis ja kolmandaks vahepeal toimunud tohutu energiahindade hüpe. „Need kolm on tavainimesele meeletu surve peale pannud. Ilmselgelt on paljud oma võimeid ka üle hinnanud kodu soetades ja kulutusi tehes. Nende hulk võib päris suur olla ja riik võiks oma abikäe anda, et inimestel oleks võimalus sellest olukorrast välja rabeleda,“ leidis Kapp.

Nende käest, kellele rahandusministeeriumi plaan vastukarva käib, võiks tema sõnul küsida, et kas nad tahavad tõesti, et meil oleks palju hätta sattunud inimesi, keda tuleks toetama hakata hoopis sotsiaaltoetuste ja –korteritega, mida tuleks riigil siis juurde ehitama hakata? „See ei oleks ju alternatiiv, et inimesed on olukorras, kust nad ise enam välja ei saa ning satuvad sellesse gruppi, kelle toimetulekule tuleks siis nii kui nii peale maksta,“ ütles Kapp.

Samuti ei tohi tema sõnul ka ära unustada, et need inimesel, kes laenu võtsid ja kodu soetasid, on aidanud riigil rasketeks aegadeks riigireserve täita.

„Me tahame ju riigina, et majanduses tuleks uus tõus ja selleks on vaja inimesi. Kui hakata neid järjest korteritest välja tõstma, siis see küll kuidagi tõusule kaasa ei aita. See hoopis tekitab küsimuse, mida hakata peale kõigi nende tühjade kodudega ning see vaid pikendab agooniat,“ nentis Kapp viidates sellele, et tühjaks jäävad korterid on ristiks kaela peal nii pankadele, riigile kui vabale turule. "Kinnisvaraturul on juba mõnda aega langus. Kui paisata sinna veel kortereid ja maju, siis see vaid pikendab ja süvendab madalseisu,“ ütles Kapp.

Üks riigi üks kohustusi on Kapi sõnul ka kodanikele raskel ajal õiges kohas appi tulla. „Me ei räägi ju siin SMS-laenust, mis on ujuma minnes sangpommi kaasa võtmine. Me räägime kodulaenust, mis on pikaajaline tulevikuinvesteering elukvaliteedi parandamiseks,“ lausus Kapp.

Rahandusminister Ivari Padar tahab abistada hätta sattunud eluasemelaenuvõtjaid, et need niigi keerulisel kriisiajal lõplikult kodust ilma ei jääks. Selleks kohtub Padar lähiajal pangajuhtidega, et kuulda eluasemelaenude tagasimakse probleemidest ja arutada, kuidas raskustesse sattunuid taas maksevõimelisteks turgutada.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474