7. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väärtpaberikeskus soovitab pensioni väljavõtmist edasi lükata

Pensioniikka jõudnutel tasub rahulikult järele mõelda ning hinnata kogumispensioni kohese väljavõtmise otstarbekust, kuna kõikide väärtpaberite ja teise samba pensionifondide osakute hinnad on madalad, soovitab väärtpaberikeskus.

Sellest aastast on vanaduspensioniikka jõudnutel õigus saada pensioni väljamakseid II samba fondidest. Jaanuari alguse seisuga on õigus väljamaksetele 6 783 inimesel, sel aastal lisandub veel 3 141 inimest. Väljamaksete saamiseks on seni esitatud 73 avaldust.

"Olukorras, kus kõikide väärtpaberite ja sealhulgas ka teise samba pensionifondide osakute hinnad on madalad, tasub pensioniikka jõudnutel rahulikult järele mõelda ning hinnata kogumispensioni kohese väljavõtmise otstarbekust. Eriti peaks seda kaaluma need, kelle jaoks teise samba pensioniraha ei ole hädavajalik sissetulek ning kes pensionieas kavatsevad edasi töötada," soovitas Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Kristel Vanasaun. "Pensioniikka jõudmine annab õiguse, kuid ei kohusta inimest teisest sambast pensioni välja võtma. Kogumispensionide seadus lubab teise samba pensioni väljavõtmist edasi lükata," lisas ta.

Eesti Väärtpaberikeskus teatas, et pensioni väljamaksmise viis sõltub sellest, mitme rahvapensioni määra väärtuses on pensionikontole fondiosakuid kogunenud. Kuni 31. märtsini kehtiv rahvapensioni määr on 1913 krooni ja 14 senti.

Inimesed, kelle pensionikonto väärtus on kuni 10kordne rahvapensioni määr (kokku 19 131,40 EEK), saavad kogutud summa välja võtta ühekordse maksena, regulaarsete maksetena otse pensionifondist või kokkuleppel kindlustusseltsiga kuni elu lõpuni.

Isikud, kelle pensionikonto väärtus jääb vahemikku 10-50 rahvapensioni määra (19 131,41 EEK- 95 657 EEK), saavad esitada avalduse väljamakseteks regulaarsete maksetena otse pensionifondist või kokkuleppel kindlustusseltsiga sõlmida pensioni– ehk annuiteetlepingu, mille alusel toimuvad pensionimaksed kuni elu lõpuni.

Pensioni saajal on regulaarsete maksete korral õigus valida ka endale sobiv graafik. Kehtib põhimõte - mida vanem inimene, seda lühema aja peale saab oma maksed jaotada. Näiteks inimesed vanuses 60 aastat saavad teha graafiku minimaalselt 12 aasta peale, 61-62 aastased 11 aasta peale jne. Kui pensionimakseid kindlaks perioodiks ei soovita, võib kindlustusseltsi nõusolekul sõlmida eluaegse pensionilepingu.

Isikutel, kelle konto väärtus on suurem või võrdne 50kordse rahvapensioni määraga (alates 95 657.01 EEK) on ainus võimalus saada raha kindlustusseltsiga annuiteetlepingut sõlmides.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474