8. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kinnisvarabüroo asutamine Tais maksis 2 miljonit

Tai kuurordis Pattayas kinnisvarabüroo avanud Innar Tammisaare sõnul läks ettevõtlusega alustamine tal maksma kaks miljonit krooni.

Investeering büroo rajamiseks oli umbes kaks miljonit krooni: andmebaasi koostamine, transpordivahendid, kontori rajamine ja muud jooksvad kulutused, sealhulgas firma asutamine ja tööluba, loetles ta. "Kõige väsitavam on tohutu bürokraatia ja muu sellega seonduv," lisas Tammisaar.

Pattaya kinnisvaravahenduses näeb üle kahe aasta seal tegutsenud mees head potentsiaali. "Siin on kliente ja on asju, mida neile pakkuda. Tööd on, kui seda teha tahta," ütles ta. Tammisaare büroo Bluevision põhikliendid on Tai inimesed.

Välismaalastel on maa omamine Tais raskendatud, siiski võib seadusest leida erandeid. Ka on olemas mitmeid muid meetodeid välisriikide kodanike poolt maa ja hoonete ostmiseks. Lisaks võivad välismaalastele kuuluda hooned ja korterid.

Kuna Pattaya näol on tegu rahvusvahelise kuurordiga, on Tammisaarel olnud kliente USAst, Austraaliast, Venemaalt, Saksamaalt, Soomest jne. Eestlasi tuleb tema kinnitusel büroosse harva ja nende huviobjektidele on raske ühist nimetajat leida. "Kõik minu juurde sattunud Eesti kliendid on küsinud totaalselt erinevaid asju," lisas ta.

Küll on eestlased Tammisaare sõnul käinud Tais maad kuulamas ja uurinud äri ajamise võimalusi. "Seni pole keegi nendest inimestest, kes siin ringi on vaadanud, midagi konkreetset selles suunas ette võtnud," märkis ta.

Enda sõnul on ta kinnisvaraga otseselt või kaudselt tegelenud umbes 12 aastat oma elust, seega muid variante Taisse elama asudes Tammisaar ettevõtlusega alustamiseks ei kaalunud. Pattaya kasuks otsustasin kliima, hinnataseme ja linna tohutu arengupotentsiaali pärast, kinnitas ta. Umbes 45 aastat tagasi oli siin kaluriküla, tänaseks kõrghooajal natuke Tallinnast väiksem linn, lisas Tammisaar.

Taisse ümber asudes loobus 35aastane Tammisaar oma Eesti elupaigast ja tegevustest täiesti. "Siis oli just õige aeg müüa, tagantjärele vaadates isegi kõige õigem aeg," rääkis ta. Mingi tunne minus ütles, et Eesti kinnisvaravahenduse tippaeg on mööda saamas ja see sundis otsima alternatiive, lisas ta.

Reisiportaalis trip.ee kirjeldas ta oma elu 2007. aasta oktoobris nii: kui tulen Eestisse, siis ööbin hotellis, olen Eestis turist ja kui lendan Taisse tagasi, siis lendan koju, mitte võõrsile.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474