16. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liikluskindlustuseta sõiduki omanikku ähvardab priske nõue

Eesti Liikluskindlustuse Fondi saadetud meeldetuletused on kahe kuuga vähendanud liikluskindlustuslepinguta sõidukite arvu neljandiku võrra, kes oma andmeid korda ei tee, seda võib oodata kopsakas nõue.

Kui sõidukiomanik sõlmib kindlustuslepingu või korrastab oma andmed ARKis kuu aja jooksul, siis kõrgendatud kindlustusmakse nõuet ei esitata. Vastasel juhul on seadusest tulenevalt õigus kindlustamata sõiduki omanikult välja nõuda kõrgendatud kindlustusmakse selle perioodi eest, mil sõiduk oli kindlustamata. Nii võib näiteks suurema hulga kindlustamata sõidukite omanikule esitatav nõue ulatuda mitmesaja tuhande kroonini.

Viimase kolme kuu jooksul on Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) saatnud rohkem kui 20 000 sõiduomanikule meeldetuletused liikluskindlustuslepingu sõlmimiseks või andmete korrastamiseks autoregistrikeskuses. Praeguseks on teatele reageerinud üle 7500 sõidukiomaniku: kaks kolmandikku neist on sõlminud liikluskindlustuse lepingu, ülejäänud korrastanud andmed liiklusregistris. 10 000 teate saanud sõidukiomaniku puhul saabub sellele reageerimise tähtaeg veebruari teises pooles või märtsi alguses.

LKFi teenindusjuhi Lauri Potsepa hinnangul on meeldetuletuste saatmine kandnud vilja, sest kindlustuslepinguta sõidukite hulk on juba vähenenud 25%. „Kindlustuslepingu sõlmimine või andmete korrastamine on kasulik ka sõiduomanikule endale, sest liikluskindlustuse mõte on kaitsta ka sõidukiomanikku ootamatu rahalise nõude eest liiklusõnnetuse põhjustamisel,“ selgitas Potsepp. „Kui õnnetuse põhjustab kindlustuseta sõiduk, nõutakse kannatule väljamakstud kindlustushüvitis hiljem ikkagi sisse süüdlaselt.“

LKFi veebilehel www.lkf.ee oleva teabekeskuse kaudu on sõidukiomanikul muu teabe hulgas võimalik ise järele uurida, kas talle kuulub kindlustuslepinguta sõidukeid.

Saadetud meeldetuletuses juhtis LKF tähelepanu sellele, et liikluskindlustuse seaduse kohaselt peab kõigi Eestis registreeritud sõidukite suhtes olema kehtiv liikluskindlustuse leping sõltumata sellest, kas sõidukit teeliikluses parasjagu kasutatakse või mitte. Kui kindlustusleping on liiklusregistris oleva sõiduki suhtes kohustuslik, siis lepingu alusel väljastatavat tasulist kindlustuspoliisi on vaja üksnes liiklemiseks.

Ajal, mil sõidukit liikluses ei kasutata, tuleb see vastavalt seadusele ajutiselt liiklusregistrist kustutada või muuta liikluskindlustusleping maksevabaks. Need mõlemad toimingud on sõidukiomanikule tasuta. Kui sõiduk on hävinud, saab selle liiklusregistrist püsivalt kustutada. Kui sõiduk on müüdud ning uus omanik pole muutusest ARKile teatanud, on eelmisel omanikul võimalik ARKis ise oma andmed korrastada.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474