20. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes jätkub üürikorterite hinnatõus

2008. aastal tõusid korteriüürid Soomes keskmiselt 3,4%, sealhulgas Helsingis 4,4% ning väiksemate korterite üürihindade tõusu trend jätkub.

Need statistikaameti numbrid kajastavad vaba üürituru hindu, kirjutas täna Helsingin Sanomat (Soomes leidub ka küllalt palju reguleeritud üürimääraga elamispindu - toim). Helsingis oli möödunud aastal keskmine ruutmeetri üürihind 12,69 eurot (199 krooni), mujal Soomes 8,71 eurot (136 krooni).

Peale pealinna oli tõus suurem veel selle mõjupiirkonda jäävates Espoos ja Vantaas. Helsinki piirkonnas sõlmitud uued üürilepingud olid 2008. a keskmise ruutmeetrihinnaga 14 eurot (219 krooni).

Arava-korterites (need on Soomes riikliku laenuprogrammi toel rajatud elamispinnad, mis on enamjaolt kohalike omavalitsuste omanduses ning kus üür peaks kujunema kulupõhiselt - toim) oli ruutmeetri keskmine üür 8 eurot (125 krooni).

Helsingin Sanomat kirjutas eelmisel nädalal, et suurte korterite üürid on hakanud langema – neid tuleb hulgi üüriturule, sest müüa omanikel ei õnnestu. Väikeste korterite puhul on vastupidiselt oodata üüritõusu. Üürijärelevalvega tegeleva riigiasutuse juht Timo Metsola ennustas Kauppalehtis sel aastal ühetoalistele keskmiselt 9% ja kahetoalistele 6% tõusu.

Neljatoalistel ja suurematel on aga oodata üüri 3-5% langust. Soome ajakirjanduses on põhjendatud väiksemate üürikorterite nõudluse kasvu sellega, et inimesed ei usalda praegu korterit osta, samuti tahavad suurte korterite üürnikud kolida taskukohasemale pinnale.

Eesti rahas nõuab turuhinnaga Helsingi 50 m2 üürikorter viiekohalist summat kuus ehk kordades rohkem kui 80 km eemal Tallinnas.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474