23. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahapuudusel võib Q Ehituse juhtimisviga leidmata jääda

Tänasel Q Vara tütarettevõtte Q Ehituse pankrotiistungil tõdes pankrotihaldur, et firma on püsivalt maksejõuetu ning ka üsna varatu. Kui võlausaldajad ei soostu pankrotimenetlust kinni maksma, võib asi lõppeda pankroti raugemisega ning tõde jääb välja selgitamata.

Harju maakohtus toimunud istungil rääkis pankrotihaldur Peeter Allikvere, et firma põhjendab maksejõuetuse tekkimist ehitusturu langusega. Samuti ütles Allikvere, et nõustub sisuliselt pankrotiga, kuna firma varatu ning kõik maksuvõlad kokku küünivad üle 30 miljoni krooni.

Firma kahjum tekkis halduri sõnul läinud aastal ning majandustegevus lõppes pangakontode väljavõtete alusel 2008. aasta juunis. Kas tegemist on olnud raske juhtimisveaga eelmise juhatuse liikme Urmas Altini poolt, seda Allikvere tuvastada ei suutnud, kuna temani jõudnud Q Ehituse dokumentatsioon on olnud äärmiselt puudulik, ütles ta kohtule.

Haldur lisas, et Q Ehituse kohta on vaja läbi viia raamatupidamise erikontroll, kuid ettevõttel puudub vara pankrotimenetluse läbiviimiseks. Erikontroll maksab Allikvere hinnangul 150 000 krooni, ning menetlusega saab edasi minna siis, kui keegi näiteks suurimatest võlausaldajatest soostub kohtule tasuma deposiidi.

Samuti tuvastas haldur, et ettevõtte raamatupidamisega on probleeme ja viimastel kuudel on see sootuks lünklik. Olukorra põhjustas maksmata jäänud palgad raamatupidajatele, mistõttu töötajad nn laiali jooksid. Töölepingud on lõpetamata 17 inimesega ja 34 inimesele on vaja vormistada töötukassast hüvitise saamiseks taotlus.

Istungit läbi viinud kohtunik Meelis Eerik ütles, et kohus teeb kolmapäevaks pankrotimenetluse kulude määruse tuginedes pankrotihalduri ettepanekule ning kui 10. märtsiks ei leidu võlausaldajaid, kes menetluse kinni maksaks lõpetatakse kohtuasi raugemise tõttu. Q Ehituse juhatuse liige Hillar Talts, kes esindab pankrotimenetluse ajal firmat nõustus pankrotihalduri poolt esitatud andmetega ning otsusega, et vara puudumisel ei saa menetlusega edasi minna.

Kommentaar

Q Ehituse praegune juhatuse liige Hillar Talts

Kas suure tõenäosusega lõppeb pankrotimenetlus raugemise tõttu ning välja jääb selgitamata, kas tegemist oli juhtumisveaga, kuna ei leita võlausaldajaid, kes oleks nõus kohtumenetlust kinni maksma?

See on keeruline küsimus. Kuna tegemist on üldise majanduslangusega, siis on üsna keeruline leida 150 000 krooni. See on praegu ikkagi üsna suur summa. Dokumentide mahud on aga nii suured, et väiksema summaga, ka minu hinnangul, hakkama ei saa. Võimalik, et võlausaldajad koopereeruvad ja maksavad jupikaupa. Teisest küljest, kui sa tead, et sulle ollakse võlgu ja paned 150 000 krooni menetluse alla, kusjuures sa ei tea, kas sa selle saad tagasi, kas sa võla saad tagasi. See on praegu teoreetiline variant, et räägitakse, et seal on midagi taga (juhtimisviga-toim.), aga me ju ei tea praegu, kas on, seni kuni tõendeid leitakse.

Q Ehitus esitas 30.12.2008 Harju maakohtule pankrotiavalduse pankrotimenetluse algatamiseks tingituna rasketest juhtimisvigadest ja ulatusliku kahju tekitamisest, mis on toime pandud endise juhatuse liikme Urmas Altini poolt, seisis tol korral börsiteates.

26.01.2009 alustati Harju maakohtus Q Ehituse pankrotimenetlust varad arestitud. Q Ehitusel on halduri nõusolekuta keelatud vara käsutada. Q Ehituse omanikeks on AS Q Vara 60 protsendiga ja OÜ Vaivundament 40 protsendiga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474