5. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

25% USA kodulaenude tagatisvara väärtus jääb laenujäägile alla

8,3 miljonil laenuvõtjal oli 2008. a IV kvartalis võlga üle vara väärtuse ja kinnisvara 5% hinnalanguse peale lisandub neid veel 2,2 miljonit, näitas värske raport.

Eelmisel aastal langes USA eluasemete koguväärtus 2,4 triljonit dollarit 19,1 triljonile dollarile, kirjutas Bloomberg. Alla hüpoteegisumma või sellele väga lähedal on ligikaudu veerand kodulaenajaist. Numbrid tõi välja kinnisvaralaenude ja muu majanduse kohta info koguja First American CoreLogic.

"Pakkumist on liiast ja nõudmist mitte piisavalt," seletas ettevõtte vanemökonomist Sam Khater, "kuni hinnalangus jätkub, ei kipu inimesed ostma ja kui inimene on mures oma töökoha säilimise pärast, ei asu ta ka kodu soetama." Kogu riigis on tagatisvara väärtuse suhtes laenuga tõsiselt ehk 25% või rohkem miinuses 2,2 mln laenuvõtjat.

Jaanuaris oli laenuandja poolseid lepingu lõpetamise initsiatiive juba kümnendat kuud järjest üle 250000. President Obama on ette pannud 275 mld dollari eraldamise aitamaks 9 miljonil hädas laenuvõtjal oma laene refinantseerida või restruktureerida. Raha on mõeldud laenuvõtjate intressimaksete vähendamiseks ja rahasüstidena hüpoteeklaenajatesse Fannie Mae ja Freddie Mac.

Ka toetab Obama pankrotiseaduse muutmist. Selle kohaselt võiks kohtunik langetada hüpoteeklaenu tasumise kohustuse eluaseme turuväärtusele, kui laenaja järgib kohtu määratud võlgade tasumise graafikut.

"Kõik see pole piisav inimeste jaoks, kelle asjad on uppis, sest nende vara väärtus on negatiivne," leidis First Americani esindanud Khater. Eluruumide kogu hinnalangusest andis mullu poole California üle 1,2 triljoni dollariga. Nüüd laieneb see trend kasvavalt Lõunas ja Kesk-Läänes, linnades nagu Atlanta, Chicago, Dallas ja Cleveland. Kõige rohkem hüpoteeke oli üle vara turuhinna Nevadas, 55%, vähim New Yorgis, 4,7%.

First American koostas oma raporti 42 mln hüpoteegiga kinnisvaraobjekti põhjal, mis hõlmavad eramuid ja kortereid. Vaatlusbaas moodustab 85% riigi hüpoteekide mahust ja sisaldab elamisi hinnaga 70000 kuni 1,25 mln dollarit.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474