11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pihl: inimesi erutab, kas riik on eetiline

Sotsiaaldemokraatide vastne esimees, siseminister Jüri Pihl lubab valimisedu korral Tallinna linnapeaks saades jätkata korruptsiooni väljajuurimist ning muuta linnajuhtimise läbipaistvaks.

Intervjuu Jüri Pihliga.

Kas võrreldes eelnevate ametitega on siseministrina Teil rohkem võimalusi korruptsiooniga võidelda?

Loomulikult on. Paljud asjad on küll väikesed, nad ei ole riigiohtlikud, kuid nad on kompromiteerivad. Politseiuurijatele räägin, et enne peavad asjad olema tõendatud, siis esitage kahtlustus.

Kuidas Te endiste siseministrite Savisaare ja Seppiku süüdistusi uurimiste kallutatuses kommenteerite?

Ma arvan, et see on enesekaitse.

Kas on ikkagi kunagi olnud, et siseminister sekkub uurimisse?

Kui olin kapo juht, ei sekkunud keegi, kui olin peaprokurör, siis ka keegi ei sekkunud.

Ma vestlen küll politseijuhtidega, kuid kuidas minister saab uurijale öelda, et tee ebaseaduslikke otsuseid. See on ju kuriteole kihutamine. Siis oled samasugune nagu Elmar Sepp.

Kas Elmar Sepa puhul teadsite, et teda minnakse kinni pidama?

Ma olin siis üldse Brüsselis. Sain teada, kui asjaga tegeleti, BNSi uudistest ma seda ei lugenud.

Ütlesite oma kõnes, et Tallinna saab juhtida ja peab juhtima ausalt. Mis Teid kõige rohkem häirib?

Võtame kas või selle viimase küsitluse linnaosade kaotamise kohta - see ei ole korrektne. Teine asi, Tallinn on muutumas nähtuseks omaette - oma politsei, oma televisioon.

Mis on Teie esimesed otsused linnapeaks saamisel?

Kogu juhtimine, otsustusmehhanism peab muutuma läbipaistvaks. Riigivõimu ärakasutamine peab lõppema, loomulikult korruptsiooni väljajuurimine. Ega ei pea ootama õiguskaitseorganite uksele koputamist.

Kindlasti ma ei vallanda inimest, kes aitab kaasa korruptsioonivastasele võitlusele. See on kõige eredam näide, kuidas ei tohi käituda. See näitab mentaliteeti. Ei tohi vastandada ennast riigivõimule.

Mida veel tuleks muuta?

Võtame või propagandamasina Tallinnas, igasugused lehed. Riigil ei ole seda, ei ole ostetud saateid, siseministri infotundi näiteks.

Keskerakonna valijaid korruptsiooniteema vist väga ei eruta?

Arvan, et väga paljusid inimesi erutab, kas riik on läbipaistev, eetiline. Võib-olla meie poliitilistel oponentidel on õnnestunud selgitada seda nii, nagu tehtaks neile liiga.

Kurb on see, kui linna otsuseid hakatakse vahetama rahaks. Tallinnast on tuua farmaatsiatehase näide.

Teatud otsuse saamiseks oli vaja anda pistist ja see pistis läks poliitpropaganda tööks. Selline kahtlustus on praegu üleval. Kui keegi räägib siin ajakirjandusvabadusest, no minu meelest on hoopis vastupidi. Kui sa saad kuritegelikul teel raha ja paned selle legaalsesse ärisse, ma saan aru, et Kesknädal on ikkagi legaalne äri, siis võib see olla ka rahapesu.

Te olete öelnud, et ei välista koalitsiooni kellegagi.

See, kes välistab poliitilised kokkulepped, on halb poliitik. Kõige tähtsam on oma maailmavaate ja ideede eest seismine. Selleks, et oma ideid ellu viia, on sul vaja olla koalitsioonis. Alati on aga piir, millest üle ei minda.

Kas Te linnapea Savisaare juurde pärast valimisi abilinnapeaks läheksite?

Ärme selliseid küsimusi esita. Kui me teeme koalitsiooni, siis ikkagi erakondade vahel ja jätame isikud kõrvale.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474